Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywno z cukrem. Do białek dodać po jednym żółtku i ubijać. W osobnym naczyniu zmieszać mąkę i proszek - całość powoli dodawać do piany.
Myślę, że w sezonie na polskie truskawki ten tort byłby jeszcze lepszy, chociaż i tak muszę przyznać, że wyszedł wyjątkowo dobry i jestem z niego bardzo dumna! A truskawki ukryte pod warstwą kremu okazały się wielką niespodzianką dla moich dzieci i tort został zjedzony do ostatniego okruszka :)
Z 1 porcji zawsze robię 3 "placki", dzieląc porcję na 3 części i rozkładając ją na 3 silikonowych, okrągłych "blaszkach" (na zdjęciu podzieliłam na 2, więc biszkopty wyszły bardzo grube).
Lekki, pyszny, owocowy tort z serka mascarpone i owoców mango. Delikatny i idealnie kremowy. U mnie w dwóch wersjach: torta w małej tortownicy oraz mini torcików robionych w formie do muffinów. Szybki i prosty do wykonania, a przy tym wspaniały smak. Polecam!
Jak na przyjęcie dla Milej Księżniczki przystało wszystko powinno być różowe. Różowe więc były sukienki, różowe balony, serwetki itp Oczywiście tort też był różowy.
Przedwczoraj było 50-lecie ślubu mojej cioci Eli i wujka Wieśka. Postanowiłam uczcić tą rocznicę jakimś specjalnym wypiekiem i upiekłam swój pierwszy tort piętrowy. Tort był na bazie puszystego biszkoptu przełożonego malinami i delikatną masą z bitej śmietany, białej czekolady, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Biszkopt był delikatnie nasączony słodką herbata z cytryną.
Na paterze układać kolejne blaty, każdy z nich przed nałożeniem kremu nasączyć. Zabarwioną masę wyłożyć na wierzch i na boki. Ozdobić dowolnie - u mnie masa plastyczna
Muszę przyznać że był pyszny! Tort składał się z delikatnego, nasączonego biszkoptu, lekkiego truskawkowego kremu i na szczęście małej ilości kremu maślanego. Jestem pewna, że tort Wam zasmakuje :-)
Tort wyszedł pyszny,delikatny w smaku. Biszkopt czekoladowy idealne komponował się z kremem śmietankowym i ajerkoniakowym, zaś poncz z wiśniówki uzupełniał smaki.
Lekki, delikatny tort w guście dzieci. Biszkopt rzucany kakaowy (...) plus krem na bazie śmietany i mascarpone plus świeże truskawki. Moje dzieci nie mogą mleka, ale odrobina mlecznych przetworów im nie szkodzi. Aktualnie to ich ulubiony tort, jedno i drugie życzy go sobie na urodziny. Wcale się im nie dziwię...
Jakiś czas moja córka była na diecie bezglutenowej i w tym czasie wypadły jej urodziny. Bez tortu obyć się nie mogło i trzeba było kombinować. Tak oto powstał migdałowy-malinowy tort bezglutenowy. Bardzo smaczny tort !
Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel, chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie, ale tak pyszny, że od torciku nie da się oderwać. Na pewno nie skończycie na jednym kawałku.
Wyszedł wyższy niż szerszy czyli w amerykańskich proporcjach. Biszkopt jest raczej ciężki, ale za to krem delikatny i słodki. Jednak najprzyjemniejszym momentem przygotowania tortu jest nakładanie kremu, który daje się łatwo formować i jest idealnie biały i błyszczący. Dla mnie lukrowanie tortu było czystą przyjemnością.