Tort piętrowy z kremem kokosowo - śmietankowym i malinami
Przedwczoraj było 50-lecie ślubu mojej cioci Eli i wujka Wieśka. Postanowiłam uczcić tą rocznicę jakimś specjalnym wypiekiem i upiekłam swój pierwszy tort piętrowy. Tort był na bazie puszystego biszkoptu przełożonego malinami i delikatną masą z bitej śmietany, białej czekolady, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Biszkopt był delikatnie nasączony słodką herbata z cytryną. Mój tort był udekorowany różowymi posypkami i różową różą z cukru, wyglądał trochę jak tort ślubny :) Prezent się podobał i smakował gościom. Przepis zmodyfikowany z strony polki.pl. Polecamm!!!
Biszkopt:
- 10 jajek
- 35 dag mąki
- 2 torebki cukru waniliowego
- 35 dag cukru
- 6 łyżek soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 kg serka mascarpone
- 80 dag kremówki
- 4 łyżki cukru
- 3 torebki cukru z wanilią
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2-3 śmietan fiksy (zależy od tego czy mamy bardziej rzadką lub gęstą śmietaną)
- łyżki soku z cytryny
- opakowanie wiórków kokosowych
Do nasączenia:
- pół szklanki słodkiej herbaty z cytryną
Do dekoracji:
- cukrowa posypka
- róża cukrowa
Sposób wykonania:
1. Upiecz 2 biszkopty. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj sok z cytryny. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, połącz. Ciasto przełóż do wyłożonych pergaminem tortownic o śred. 26 cm i 16 cm. Piecz odpowiednio ok. 50 i 30 min (180 st.) do tzw. suchego patyczka.
2. Przygotuj krem: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Mascarpone utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem, 3 łyżkami kremówki. Resztę kremówki ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fiksami, dodaj roztopioną czekoladę. Na koniec śmietanę połącz z mascarpone.
3. Każdy biszkopt przekrój na 3 krążki i delikatnie nasącz herbatą. Posmaruj cienko kremem i ułuż maliny delikatnie wciskając, a następnie złóż w piętrowy tort. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Udekoruj posypką cukrową a na górę połóż różę.
Smacznego!!!