Prosty i błyskawiczny tort Malibu
Okazja nieurodzinowa, ale Agata zażyczyła sobie tort :)
Po uzgodnieniu smaków padło na Malibu :)
Składniki na biszkopt do tortownicy 26 cm:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Składniki na krem:
- 500 g mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- 100 ml Malibu
- 1 tabliczka białej czekolady
- do nasączenia 50 ml Malibu wymieszane z wodą
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Jako dolnej warstwy użyć wierzchu. Nasączyć pierwszą warstwę, wyłożyć 1/3 kremu. Nakryć drugą warstwą - powtórzyć czynności. Nakryć trzecią warstwą, nasączyć. Obłożyć całość pozostałym kremem. Można posypać wiórkami, można przełożyć dżemem malinowym lub morelowym, można dodać posiekane ananasy z puszki - tym razem tort był prosty i bez dodatków :)
Gotowy tort schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Najlepszy - następnego dnia.
Smacznego :)