Tort mango

Tort mango

Zdjęcie - Tort mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lekki, pyszny, owocowy tort z serka mascarpone i owoców mango. Delikatny i idealnie kremowy. U mnie w dwóch wersjach: torta w małej tortownicy oraz mini torcików robionych w formie do muffinów. Szybki i prosty do wykonania, a przy tym wspaniały smak. Polecam!

SKŁADNIKI:
250 g mascarpone
200 g śmietanki kremowej 30%
3 łyżki cukru pudru
opakowanie biszkoptów
2 dojrzałe owoce mango
1 mała puszka koktajlu owocowego
3 łyżki żelatyny
1 galaretka cytrynowa

Dno tortownicy wyłóż biszkoptami (lub foremki na muffiny wyłóż papilotkami, a w każdą włóż po jednym biszkopcie.)
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz serek mascarpone.
Mango obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Wrzuć do wysokiego pojemnika wraz z osączonymi z syropu owocami z koktajlu owocowego i zmiksuj blenderem. Połowę musu owocowego połącz z kremem mascarpone. Żelatynę dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudź i połącz z kremem.
Krem wylej na biszkopty (jeśli robisz mini to wyłóż krem do papilotek do ok. 3/4 wysokości). Schłodź w lodówce.

Zdjęcie - Tort mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj z pozostałą częścią musu owocowego. Przestudź.
Gdy galaretka zacznie tężeć przelej ją na krem.

Zdjęcie - Tort mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kremu i galaretki starcza na 12 średnich mini-torcików i małą tortownicę.

SMACZNEGO icon smile Tort mango

Zdjęcie - Tort mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów