Tort z truskawkami dla NieAlergika

Tort z truskawkami dla NieAlergika
Zdjęcie - tort z truskawkami dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lekki, delikatny tort w guście dzieci. Biszkopt rzucany kakaowy z tego przepisu plus krem na bazie śmietany i mascarpone plus świeże truskawki. Moje dzieci nie mogą mleka, ale odrobina mlecznych przetworów im nie szkodzi. Aktualnie to ich ulubiony tort, jedno i drugie życzy go sobie na urodziny. Wcale się im nie dziwię...
Trzeba mieć:

na biszkopt rzucany:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
na krem:
500 g mascarpone
opakowanie śmietanki do ubijania (ok. 300 ml ma zazwyczaj takie opakowanie)
6 łyżek cukru typu kandyz (może być też zwykły)
łyżeczkę cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
pełna łyżeczka żelatyny
kilkanaście truskawek
do nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej herbaty z łyżką ekstraktu waniliowego i ewentualnie z kapką wódki
do przybrania: kakao, kilka truskawek z szypułkami

Biszkopt: rozdzielić żółtka od białek, te ostatnie ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru, a następnie po żółtku. Wymieszać suche składniki i dodawać stopniowo do masy jajecznej, najlepiej przesiewając i mieszając. Ciasto wylać do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, a boki suche, nienatłuszczone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) i piec ok. 35 minut. Jeszcze gorące ciasto upuścić na blat z w wysokości ok. pół metra, wstawić z powrotem do piekarnika i studzić przy otwartych drzwiczkach. Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części. Krem: mascarpone chwilę miksować, dodać cukry, zmiksować i odstawić na ok. 2 godziny - mniej więcej po tym czasie kandyz się rozpuści. Ubić śmietanę, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Rozpuszczoną żelatynę dodać do mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać śmietanę, delikatnie mieszając. Spodni blat nasączyć, poukładać na nim pokrojone w plasterki truskawki, przykryć warstwą kremu, nałożyć drugi blat i czynności powtórzyć, pamiętając, by zachować nieco kremu do dekoracji. Górny blat także nasączyć, całość posmarować resztą kremu, posypać kakao, udekorować i odstawić do lodówki.


Kategorie przepisów