Tort urodzinowy z niespodzianką
Przedwczoraj kolejny raz przyszło mi dmuchać świeczki na torcie. Niestety miałam tego pecha, żeby urodzić się zimą, więc chociaż bym chciała, nie mogę zrobić tortu z pysznymi, sezonowymi owocami - pozostaję skazana na owoce z puszki, mrożonki, albo owoce importowane z dalekich krajów. Ponieważ jednak miałam wielką ochotę na połączenie mascarpone oraz truskawek, zdecydowałam się na świeże truskawki hiszpańskie. Myślę, że w sezonie na polskie truskawki ten tort byłby jeszcze lepszy, chociaż i tak muszę przyznać, że wyszedł wyjątkowo dobry i jestem z niego bardzo dumna! A truskawki ukryte pod warstwą kremu okazały się wielką niespodzianką dla moich dzieci i tort został zjedzony do ostatniego okruszka :)
Robiąc spód, zdecydowałam się wykorzystać przepis na francuskie ciasto czekoladowe zamiast biszkoptu, ponieważ marzył mi się mocno czekoladowy smak. Z tego pomysłu będę na pewno jeszcze korzystać. W poniższym przepisie zmniejszyłam proporcje o połowę - z podanej ilości zrobiłam ciasto w tortownicy 20 cm.
Składniki:
Ciasto:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 jajka
100-150 g cukru (ja dałam 100 g brązowego)
50 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
1 laska wanilii
3-4 łyżki cukru pudru
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
300 g truskawek równej wielkości
Do przybrania: 250 ml śmietany 30%, cukier puder, ewentualnie fix do bitej śmietany, czekoladowe dekoracje
Wykonanie ciasta:
Masło rozpuść z czekoladą, dobrze wymieszaj. Dokładnie ubij jajka z cukrem, powoli wlej roztopione masło z czekoladą, wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy 20 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach, następnie odstaw ciasto do ostygnięcia. Jeśli urośnie, odkrój "górkę", tak, aby uzyskać płaski blat.
Wykonanie masy:
Zdejmij obręcz od tortownicy, umyj ją, posmaruj masłem (lub innym tłuszczem) i załóż na nowo. Na spodzie ułóż truskawki (ja odcięłam górne części owoców, tak, aby równo stały na cieście).
Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, ziarnami wanilii i sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Połącz serek ze śmietaną, następnie dolej żelatynę i szybko wymieszaj. Następnie nałóż masę do tortownicy z ciastem i truskawkami. Trzeba to zrobić szybko, zanim masa zastygnie - można lekko docisnąć łyżką lub ręką, tak aby masa dokładnie otoczyła truskawki. Wyrównaj wierzch, nakryj tortownicę folią i włóż na kilka godzin do lodówki.
Dekoracja:
Delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem, jeśli zamierzasz potrzymać tort przez 2-3 dni w lodówce lub jeśli zależy Ci na ładnym kształcie dekoracji. Posmaruj śmietaną boki tortu, a następnie szprycą wyciśnij rozetki. Udekoruj czekoladowymi kwiatkami i listkami.