Tort na różowe przyjęcie

Tort na różowe przyjęcie

 

Zdjęcie - Tort na różowe przyjęcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort na różowe przyjęcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak na przyjęcie dla Milej Księżniczki przystało wszystko powinno być różowe. Różowe więc były sukienki, różowe balony, serwetki itp Oczywiście tort też był różowy.
Zdjęcie - Tort na różowe przyjęcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Różowy tort z malinami
składniki:
przepis na biszkopt klik
składniki na masę:

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 śmietanki kemerowski (po 250 ml każda)
  • 6 łyżek Grenadiny
  • około 5 łyżek cukru pudru
  • 120 g mrożonych malin


wykonanie: Po upieczeniu biszkopt odwracamy "do góry nogami" i przecinamy na 3 krążki. Dolny krążek kładziemy na talerzu do tortów i spinamy obręczą tortownicy. Kremówkę ubijamy mikserem, dodajemy do niej cukier puder. Następnie odkładamy 10 łyżek ubitej kremówki do osobnej miski. Do pozostałej części dodajemy serek mascarpone i Grenadinę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę. Po wymieszaniu nakładamy masę czekoladową na dolny krążek biszkoptu. Rozprowadzamy równo zachowując około 1 cm marginesu od krawędzi ciasta. Następnie na warstwę czekoladową nakładamy warstwę różową. Wygładzamy i przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Do osobnej miseczki odkładamy różową masę na środkową warstwę, dodajemy do niej rozgniecione maliny. W razie potrzeby dosładzamy. Masę malinową rozprowadzamy na biszkopcie i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta. Ściągamy obręcz tortownicy. Pozostałą różową masą dekorujemy cały tort - górę i boki. Ciasto przechowujemy w lodowce.

Kategorie przepisów