Tort urodzinowy
Biszkopt:
8 jajek
375 g mąki pszennej i 125 g mąki ziemniaczanej,
400 g cukru pudru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywno z cukrem. Do białek dodać po jednym żółtku i ubijać. W osobnym naczyniu zmieszać mąkę i proszek - całość powoli dodawać do piany.
Ciasto wylać na dwie nasmarowane masłem tortownice o średnicy 20 cm - trzeba wylać mniej więcej po połowie ciasta na każdą.
Piec od 30 do 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Zimne blaty przekroić na pół - tak by powstały w sumie 4 krążki ciasta i ściąć wybrzuszone czubki.
Krem + dżem malinowy:
500 g sera mascarpone
bita śmietana do "rozcieńczenia" mascarpone
cukier puder
Ser wymieszać z około 2 łyżkami cukru-pudru i powoli dodawać ubitą na sztywno (z cukrem) śmietanę. Wymieszać na puszystą masę.
Bita śmietana do dekoracji:
30% śmietany
cukier puder
Śmietanę ubić trochę, dodać cukier i ubić na sztywno, tak by dało się tym posmarować tort, by bita śmietana nie spływała.
------------------
Wziąć pierwszy krążek biszkopta i posmarować go solidnie dżemem malinowym, rozprowadzić dżem równą warstwą i nakryć drugim krążkiem. Na drugim rozsmarować 2/3 masy mascarpone a na niej trochę dżemu malinowego i nakryć 3 krążkiem ciasta. Znowu warstwa sera mascarpone i dżem malinowy a na to ostatni krążek ciasta. Teraz ciasto powinno postać w lodowce jakieś 30 minut, może godzinę, żeby stężało.
Po wyjęciu z lodówki ciasto należy posmarować dokładnie bita śmietaną i udekorować np. małymi bezikami, kandyzowanymi wisienkami albo cukrowymi kuleczkami. Tu juz jest zupełna dowolność.
PS Ciasto można też nasączyć alkoholem - likierem malinowym albo kirszem, o ile nie będą jadły go dzieci.