Tort urodzinowy

Biszkopt:

8 jajek

375 g mąki pszennej i 125 g mąki ziemniaczanej,

400 g cukru pudru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywno z cukrem. Do białek dodać po jednym żółtku i ubijać. W osobnym naczyniu zmieszać mąkę i proszek - całość powoli dodawać do piany.

Ciasto wylać na dwie nasmarowane masłem tortownice o średnicy 20 cm - trzeba wylać mniej więcej po połowie ciasta na każdą.

Piec od 30 do 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Zimne blaty przekroić na pół - tak by powstały w sumie 4 krążki ciasta i ściąć wybrzuszone czubki.

Krem + dżem malinowy:

500 g sera mascarpone

bita śmietana do "rozcieńczenia" mascarpone

cukier puder

Ser wymieszać z około 2 łyżkami cukru-pudru i powoli dodawać ubitą na sztywno (z cukrem) śmietanę. Wymieszać na puszystą masę.

Bita śmietana do dekoracji:

30% śmietany

cukier puder

Śmietanę ubić trochę, dodać cukier i ubić na sztywno, tak by dało się tym posmarować tort, by bita śmietana nie spływała.

------------------

Wziąć pierwszy krążek biszkopta i posmarować go solidnie dżemem malinowym, rozprowadzić dżem równą warstwą i nakryć drugim krążkiem. Na drugim rozsmarować 2/3 masy mascarpone a na niej trochę dżemu malinowego i nakryć 3 krążkiem ciasta. Znowu warstwa sera mascarpone i dżem malinowy a na to ostatni krążek ciasta. Teraz ciasto powinno postać w lodowce jakieś 30 minut, może godzinę, żeby stężało.

Po wyjęciu z lodówki ciasto należy posmarować dokładnie bita śmietaną i udekorować np. małymi bezikami, kandyzowanymi wisienkami albo cukrowymi kuleczkami. Tu juz jest zupełna dowolność.

PS Ciasto można też nasączyć alkoholem - likierem malinowym albo kirszem, o ile nie będą jadły go dzieci.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z pianka budyniowo-serowa na biszkoptach
19

Ciasto z pianka budyniowo-sero…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Sernik pomarańczowy
1

Sernik pomarańczowy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sernik z migdałami
1

Sernik z migdałami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Klasyczny sernik z konfiturą truskawkowo-miętową
3

Klasyczny sernik z konfiturą t…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Klasyczny sernik bez spodu
6

Klasyczny sernik bez spodu

Kaś Kaś
Bake&Taste

Tort bezowy
8

Tort bezowy

Kakunia Kakunia
.: wiedźmowe gotowanie :.