Tort jagodowy z płatkami róż
Miło do Was wrócić po tak długiej przerwie, też za Państwem tęskniłam ! Wróciłam z nowymi pomysłami, wspaniałymi, smacznymi przepisami i zapraszam wszystkich jak zawsze.
Ponieważ biorę udział w akcji „jagodowo nam edycja 5 !” przygotowałam wyborny tort jagodowy z własnoręcznie wykonanymi cukrowymi płatkami róż. Pyszny waniliowy biszkopt z krem i jagodami. Polecam !
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj /oddzielnie białka i żółtka/
- 160 g drobnego cukru
- 160 g mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na krem:
- 300 ml smietany kremówki 30%
- 750 g serka mascarpone
- 200 g cukru pudru
- 150 g świeżych jagód
Składniki na poncz:
- 300 ml wody
- sok z jednej cytryny
- 50 ml białego rumu
- 125 ml soku ze świeżych jagód
oraz
- 85 szt. płatków z róż w kolorze różowym i ciemno różowym i kilka swieżych
- 1 pączek róży
- 2 białka
- 200 g cukru pudru
Wykonanie biszkoptu:
- Białka z solą lekko ubić i dodawać po małych porcjach cukru, następnie po jednym żółtku.
- Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i dodać do masy delikatnie mieszając.
- Formę do pieczenia /sugerowana 24 cm/, wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą.
- Przelać ciasto, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu natychmiast wyjąć z piekarnika, po chwili usunąć obręcz i odwrócić do góry dnem, usunąć spód formy, studzić na kratce.
- Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty i nasączyć ponczem /wszystkie składniki wymieszać/. Każdy blat biszkoptu posmarować sokiem z jagod.
Wykonanie kremu:
- Smietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier i serki, dobrze zmiksować.
- Na koniec do kremu dodać zmiksowane jagody /odlać 1/2 szklanki soku/.
- Dokładnie wymieszać, podzielić na trzy porcje i posmarować każdy blat ciasta, również boki tortu.
Przygotowanie płatków róż:
- Tę czynność wykonać dzień wcześniej, aby płatki mogły dobrze wyschnąć.
- Przygotowane płatki, po jednym zamoczyć w lekko rozmąconym białku, tak aby utworzyła się lekka piana.
- Następnie każdy płatek obsypać cukrem pudrem.
- Rozłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, posypać cukrem pudrem i rozłożyć płatki do wysuszenia.
- Następnie udekorować wierzch tortu jagodowego /patrz zdjęcie/.
Smacznego ?
autor: Samantha, na podstawie wykonania płatek różanych: z książki „The Cupcake”