Wiecie co sobie uzmysłowiłam?że nie opublikowałam tu przepisu na moją tarte jesiennąNadrabiając zaległości niniejszym zapowiadam miss tej jesienni w mojej kuchni (tu prosimy o famfary, trąbki, oklaski itd ;)
Jej delikatny, niemal nieuchwytny smak świetnie komponuje się z bardzo kruchym ciastem, słodkimi, chrupiącymi migdałami i delikatną nutą pomarańczy. Dynię tu czuć, bo nie jest rozgotowana na mus, tylko w kawałkach, i całość jest naprawdę świetna. Bardzo mi smakowała, a i Panowie nie kręcili nosami. Polecam, nawet warzywnym niejadkom.
Z okazji imienin miałam ochotę upiec „coś”. Najlepiej , żeby było to „coś” czekoladowego i małego (mam słabość do wszelkich babeczek i niedużych tart). Przewertowałam więc kilka książek, przejrzałam nie mniej blogów i znalazłam natchnienie.
Udana próba odtworzenia idealnych babeczek z owocami i mascarpone które udało mi się nabyć w pewnej cukierni. Ich wygląd wzbudza pożądanie u każdego jak również chęć powtórzenia tego doświadczenia kulinarnego jeszcze raz, a ponieważ do cukierni daleko... Przepis na ciasto zapożyczony z Kwesti Smaku, idealnie kruche ciasto moim zdaniem, proporcje masy mascarpone - śmietanka - cukier można regulować według własnego uznania.
Ciasto przygotowane z ciasteczek digestive jest kruche, delikatne, krem aksamitny, waniliowy, niezbyt słodki, no i te świeże owoce, które cieszą oczy intensywnym kolorem a smakowo wspaniale komponują się z resztą deseru. Polecam :)
Z obiadu została mi odrobina pieczonego kurczaka z przepisu Magdy Gessler ( 2 skrzydełka i kawałeczek piersi), a że nie lubię w kuchni marnować jedzenia, postanowiłam wyczarować z tego co jest, smaczną przekąskę
Jest elegancka i nietuzinkowa. Połączenie malin, migdałów i delikatnego zapachu świeżo startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam!
Na orzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco!
Wszystkim, którzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty.
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać wodę, jajo, sól, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką...
Ciasto przygotowane na bazie jabłkowego cydru, soku jabłkowego, budyniu i dużej ilości soczystych jabłek. Wszystko, to otoczone idealnym, delikatnym, półkruchym ciastem, którym nie powstydziłby się nawet najlepszy cukiernik:) Dla mnie, ta szarlotka, to hit!