Tarta snickersowa

Wiem, że to dość dziwny pomysł ale tarta snickersowa powstała dla mojego męża, który uwielbia łączyć smaki a zwłaszcza smak słony ze słodkim. Przepis znalazłam gdzieś w sieci (o ile pamiętam na jakichś amerykańskich stronach) i zmodyfikowałam go nieco - a wyszło coś takiego:

ciasto:

300 g mąki, 150 g zimnego masła, 70 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany

Mąkę posiekać z zimnym masłem a potem rozgnieść je palcami aż powstaną grudki. Dodać cukier. Wlać żółtka, śmietanę i bardzo szybko zagnieść. Kulę ciasta owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Na wysmarowaną formę do tarty wyłożyć rozwałkowany placek ciasta. Na cieście ułożyć folię aluminiowa, a na niej rozsypać fasolę i piec około 30 minut w 200 stopniach C.

Ciasta starczy na jedną dużą tartę albo na dwie małe.

masa:

8 snickersów + garść słonych orzeszków arachidowych

Batoniki trzeba pokroić lekko podgrzać - tak by powstała lepka masa, którą można wylać na upieczone i schłodzone ciasto. Najlepiej wychodzi rozpuszczanie batoników w kąpieli wodnej - nie przypalą się w garnku.

Ja na ciasto położyłam jeszcze - dodatkowo - dużą garść słonych fistaszków. A na fistaszki masę ze snickersów.

Całość do lodówki - schłodzić i zjadać.

Przepisy z tych kategorii

Tarta z orzechami
5

Tarta z orzechami

gania gania
My cuisine

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Grzanki francuskie z chałki orkiszowej
1

Grzanki francuskie z chałki or…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta normandzka z jabłkami
1

Tarta normandzka z jabłkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli
1

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami