Mini tarty ciasteczkowe z budyniowym kremem i owocami
Pomysł na te tarty zaczerpnęłam z telewizyjnego programu Anny Olson. Na ekranie wyglądały idealnie, takie małe, smakowite. Postanowiłam ten przepis wypróbować i .. oto rezultat Anna Olson udekorowała swoje tarty truskawkami, mnie spodobały się obsypane owocami borówki amerykańskiej. Oryginalny przepis można znaleźć na tej stronie. Ciasto przygotowane zciasteczek digestive jest kruche, delikatne, krem aksamitny, waniliowy, niezbyt słodki, no i te świeże owoce, które cieszą oczy intensywnym kolorem a smakowo wspaniale komponują się z resztą deseru. Polecam :)
Składniki na 12 spodów tart:
Piekarnik nagrzej do 180C. Formę na muffiny delikatnie natłuść, chyba że dysponujesz taką która pokryta jest nieprzywieralną powłoką.
Masło rozpuść i odstaw na bok do przestudzenia. Ciasteczka umieść w blenderze i zmiksuj na drobne okruszynki.
Do dużej miski wsyp zmielone ciasteczka, mąkę, cukier i sól. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej masło i energicznie wymieszaj. Masa będzie sypka i wilgotna. Wsyp po około 1,5 łyżki masy do każdego gniazda formy na muffiny. Kiedy już cała masa będzie rozdzielona między gniazda, delikatnie, palcami ubij okruchy na kształt małych miseczek, gniazdek... Następnie wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok do przestudzenia. Tarty będą wyglądać zupełnie jak przed włożeniem do piekarnika. Nie wyjmuj tart z formy dopóki zupełnie nie wystygną. przed nałożeniem kremu
Przygotuj krem budyniowy. Krem musi być zimny przed nałożeniem do tart więc śmiało można przygotować go wcześniej. Na moim blogu można znaleźć niejeden przepis na krem budyniowy, od takiego wykonanego na bazie gotowego budyniu z proszku aż po domowej roboty budyń. Takim klasycznym kremem budyniowym udekorowałam babeczki waniliowe, ten krem zawierał dużo masła co umożliwiało wykonanie nim fantazyjnych zawijasów na szczycie babeczek. Dzisiejszy przepis na krem budyniowy zawiera mniej masła. Masa będzie więc ładnie wypełniać tarty, ale nie nadaje się do dekoracji.
Składniki na krem budyniowy:
Mleko wlej do garnuszka. Dodaj nasiona z jednej laski wanilii, jeżeli nie masz, możesz użyć ekstraktu z wanilii. Podgrzewaj zawartość garnuszka na wolnym ogniu aż prawie będzie się gotować.
W osobnym naczyniu połącz żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą. Dobrze wymieszaj.
Kiedy mleko będzie już bardzo ciepłe, wlej odrobinę mleka do masy z żółtek i energicznie wymieszaj. Następnie cały czas mieszając, stopniowo wlewaj mleko aż cała zawartość garnuszka będzie wmieszana do jajek. Następnie przelej wszystko z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Kiedy masa zacznie bulgotać przelej ją przez sitko do naczynia z masłem. Dobrze wymieszaj, aż masło zupełnie się rozpuści. Przykryj folią spożywczą tak aby przylegała bezpośrednio do budyniu to zapobiegnie utworzeniu się kożucha na stygnącym budyniu. Odstaw na bok do całkowitego przestudzenia.
Kiedy mini tarty oraz krem będą już zupełnie zimne można przystąpić do wypełniania tart kremem.
Najpierw należy delikatnie wyjąć tarty z formy na muffiny. Można użyć cieniutkiego noża aby lekko podważyć tarty z jednej strony i delikatnie wysunąć z formy. Nie radzę odwracać formy do góry nogami gdyż brzegi tart są dosyć kruche i po prostu się połamią.
Wyjęte tarty umieść na talerzyku, paterze... cokolwiek podpowiada Ci wyobraźnia. Aby tatry czysto wypełnić kremem proponuję przełożyć krem do rękawa cukierniczego i wyciskać krem do każdej mini tarty. Proszę nie nakładać ozdobnej końcówki gdyż taka konsystencja kremu nie pozwala na zachowanie kształtu. Następnie na wierzch kremu nałóż po kilka świeżych owoców. Te tarty będą świetnie smakować z truskawkami, borówką amerykańską, malinami, jeżynami. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 spodów tart:
- 175g mąki
- 140g (11 całych) ciasteczek digestive
- 4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 100g masła
Piekarnik nagrzej do 180C. Formę na muffiny delikatnie natłuść, chyba że dysponujesz taką która pokryta jest nieprzywieralną powłoką.
Masło rozpuść i odstaw na bok do przestudzenia. Ciasteczka umieść w blenderze i zmiksuj na drobne okruszynki.
Do dużej miski wsyp zmielone ciasteczka, mąkę, cukier i sól. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej masło i energicznie wymieszaj. Masa będzie sypka i wilgotna. Wsyp po około 1,5 łyżki masy do każdego gniazda formy na muffiny. Kiedy już cała masa będzie rozdzielona między gniazda, delikatnie, palcami ubij okruchy na kształt małych miseczek, gniazdek... Następnie wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok do przestudzenia. Tarty będą wyglądać zupełnie jak przed włożeniem do piekarnika. Nie wyjmuj tart z formy dopóki zupełnie nie wystygną. przed nałożeniem kremu
Przygotuj krem budyniowy. Krem musi być zimny przed nałożeniem do tart więc śmiało można przygotować go wcześniej. Na moim blogu można znaleźć niejeden przepis na krem budyniowy, od takiego wykonanego na bazie gotowego budyniu z proszku aż po domowej roboty budyń. Takim klasycznym kremem budyniowym udekorowałam babeczki waniliowe, ten krem zawierał dużo masła co umożliwiało wykonanie nim fantazyjnych zawijasów na szczycie babeczek. Dzisiejszy przepis na krem budyniowy zawiera mniej masła. Masa będzie więc ładnie wypełniać tarty, ale nie nadaje się do dekoracji.
Składniki na krem budyniowy:
- 250 ml mleka (użyłam mleka o 1,5 % zawartości tłuszczu)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, lepszy efekt da pasta z nasion wanilii lub po prostu laska wanilii
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki niesolonego masła
Mleko wlej do garnuszka. Dodaj nasiona z jednej laski wanilii, jeżeli nie masz, możesz użyć ekstraktu z wanilii. Podgrzewaj zawartość garnuszka na wolnym ogniu aż prawie będzie się gotować.
W osobnym naczyniu połącz żółtka z cukrem i mąką kukurydzianą. Dobrze wymieszaj.
Kiedy mleko będzie już bardzo ciepłe, wlej odrobinę mleka do masy z żółtek i energicznie wymieszaj. Następnie cały czas mieszając, stopniowo wlewaj mleko aż cała zawartość garnuszka będzie wmieszana do jajek. Następnie przelej wszystko z powrotem do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Kiedy masa zacznie bulgotać przelej ją przez sitko do naczynia z masłem. Dobrze wymieszaj, aż masło zupełnie się rozpuści. Przykryj folią spożywczą tak aby przylegała bezpośrednio do budyniu to zapobiegnie utworzeniu się kożucha na stygnącym budyniu. Odstaw na bok do całkowitego przestudzenia.
Kiedy mini tarty oraz krem będą już zupełnie zimne można przystąpić do wypełniania tart kremem.
Najpierw należy delikatnie wyjąć tarty z formy na muffiny. Można użyć cieniutkiego noża aby lekko podważyć tarty z jednej strony i delikatnie wysunąć z formy. Nie radzę odwracać formy do góry nogami gdyż brzegi tart są dosyć kruche i po prostu się połamią.
Wyjęte tarty umieść na talerzyku, paterze... cokolwiek podpowiada Ci wyobraźnia. Aby tatry czysto wypełnić kremem proponuję przełożyć krem do rękawa cukierniczego i wyciskać krem do każdej mini tarty. Proszę nie nakładać ozdobnej końcówki gdyż taka konsystencja kremu nie pozwala na zachowanie kształtu. Następnie na wierzch kremu nałóż po kilka świeżych owoców. Te tarty będą świetnie smakować z truskawkami, borówką amerykańską, malinami, jeżynami. Smacznego :)
Wydrukuj przepis