Tarta z kiszoną kapustą i grzybami
„Wszystkim, którzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego lub mrożonego. Bardziej ambitni mogą zrobić ciasto sami. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl i Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu. E-book dostępny jest pod tym linkiem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true. Można go również pobrać klikając w banerek w bocznej szpalcie.”
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami (przepis własny)
Składniki dla 8 osób:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g kiszonej kapusty
1 cebula
150g suszonych podgrzybków
3 łyżki oleju Kujawskiego
1 jajko
50ml słodkiej śmietanki
3 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
WYKONANIE:
Grzyby zalać wodą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odlać wodę a grzyby przełożyć do garnka. Zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie odcedzić i pokroić w paseczki. W tym czasie odcisnąć kiszoną kapustę i drobno posiekać. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni olej. Zeszklić na nim cebulę. Wrzucić pokrojone grzyby i krótko przesmażyć. Na końcu dodać kiszoną kapustę i smażyć wszystko razem jeszcze 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Rozwinąć płat ciasta francuskiego i wyłożyć nim prostokątną formę do tarty. Rozłożyć na nim kapustę z grzybami. Roztrzepać jajko ze śmietanką. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i polać równomiernie rozłożony farsz. Posypać po wierzchu startym parmezanem. Piec 30 minut w temp. 180°C.
Smacznego :) Aronia