Tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami
 
             
 
 
 Z obiadu została mi odrobina pieczonego kurczaka z przepisu Magdy Gessler ( 2 skrzydełka i kawałeczek piersi), a że nie lubię w kuchni marnować jedzenia, postanowiłam wyczarować z tego co jest, smaczną przekąskę.Dodałam kilka pieczarek, dużo posiekanego szczypiorku, mozzarellę, doprawiłam curry i tym sposobem, powstała wyśmienita kolacja - tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami.
 Szczerze polecam, pychota!
 
 Składniki:
- kawałek pieczonego kurczaka (u mnie 2 skrzydełka i kawałek piersi)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 8 pieczarek
- 150g tartej mozzarelli
- 1 cebulka dymka
- 0.5 pęczka szczypiorku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki śmietany (12%/18%)
- sól, pieprz, curry do smaku
Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę posiekać.
 Mięso pokroić w kostkę.
 Ciasto francuskie rozłożyć.
 Posypać go pokrojonym mięsem, posiekaną cebulką i pokrojonymi pieczarkami.
 Całość posypać tartym serem.
 Brzegi tarty delikatnie podwinąć do środka, by sos nie wypłynął.
 Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, sól, pieprz i curry do smaku.
 Wymieszać.
 Powstałym sosem polać tartę.
 Posypać połową posiekanego szczypiorku.
 Tartę piec na rumiano w 180C ok. 20-25 minut.
 Gotową tartę posypać resztą szczypiorku. 
 Podawać na ciepło lub na zimno.
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
 
 
            