Babeczki z owocami i mascarpone
Udana próba odtworzenia idealnych babeczek z owocami i mascarpone które udało mi się nabyć w pewnej cukierni. Ich wygląd wzbudza pożądanie u każdego jak również chęć powtórzenia tego doświadczenia kulinarnego jeszcze raz, a ponieważ do cukierni daleko... Przepis na ciasto zapożyczony z Kwesti Smaku, idealnie kruche ciasto moim zdaniem, proporcje masy mascarpone - śmietanka - cukier można regulować według własnego uznania.
Przesianą mąkę wyrobić z masłem pokrojonym w kostkę, jajkiem, 3 łyżkami cukru pudru i solą. Dodać mleko i połączyć z ciastem które następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Galaretkę ugotować z nieco mniejszą ilością wody niż podana na opakowaniu, zostawić do ostudzenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Tartaletki wyłożone ciastem wkładamy do pieca na około 25 minut, do zrumienienia ciasta. Do mascarpone dodajemy 4 łyżki cukru pudru oraz ubitą śmietankę. Na ostudzone ciasto wykładamy masę, następnie owoce. Można oprószyć cukrem pudrem jeśli ktoś lubi bardziej słodkie.
W momencie gdy galaretka zaczyna tężeć, delikatnie podlewamy owoce starając się żeby galaretka nie uciekła na spód. Wstawiamy do lodówki.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 250g mąki
- 150g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
- 150g mascarpone
- 100ml śmietanki 30%
- cukier puder
- szczypta soli
- maliny, truskawki, borówki, poziomki
- galaretka truskawkowa
Przesianą mąkę wyrobić z masłem pokrojonym w kostkę, jajkiem, 3 łyżkami cukru pudru i solą. Dodać mleko i połączyć z ciastem które następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Galaretkę ugotować z nieco mniejszą ilością wody niż podana na opakowaniu, zostawić do ostudzenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Tartaletki wyłożone ciastem wkładamy do pieca na około 25 minut, do zrumienienia ciasta. Do mascarpone dodajemy 4 łyżki cukru pudru oraz ubitą śmietankę. Na ostudzone ciasto wykładamy masę, następnie owoce. Można oprószyć cukrem pudrem jeśli ktoś lubi bardziej słodkie.
W momencie gdy galaretka zaczyna tężeć, delikatnie podlewamy owoce starając się żeby galaretka nie uciekła na spód. Wstawiamy do lodówki.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));