Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera

Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera

Na orzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS.

Zdjęcie - Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 4 mini tarty):
Ciasto:
100 g mielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki mąki orkiszowej
60 g zimnego masła
szczypta soli

Konfitura z buraków i czerwonej cebuli:
1 burak
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
3 łyżki octu balsamicznego
sól i świeżo mielony pieprz

Masa z koziego sera:
110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef)
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany 18%
szczypta tartej gałki muszkatołowej
listki świeżego tymianku

Przygotowanie:Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczonego buraka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, następnie po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek i buraka. Podsmażamy 5 minut. Dodajemy miód, a gdy się roztopi wlewamy ocet balsamiczny i dusimy, aż płyn odparuje i pozostanie gęsty syrop. Doprawiamy solą i pieprzem.Suche składniki ciasta mieszamy, dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Do foremek z podpieczonym ciastem wkładamy konfiturę z buraka i cebuli, przykrywamy masą serową i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy kolejne 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie - Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów