Szarlotka z cydrem
Zachwycająca oko jak i podniebienie, orzeźwiająca, lekka, zupełnie niestandardowa, po prostu pyszna szarlotka z cydrem.
Ciasto przygotowane na bazie jabłkowego cydru, soku jabłkowego, budyniu i dużej ilości soczystych jabłek.
Wszystko, to otoczone idealnym, delikatnym, półkruchym ciastem, którym nie powstydziłby się nawet najlepszy cukiernik:)
Dla mnie, ta szarlotka, to hit!
Dzięki Tapendzie, intrygująco brzmiąca szarlotka z lewitującymi jabłkami,stała się istną, smakową bombą w moim domu:) Dziękuję dziewczyny, za nowo odkryte doznania smakowe;)
Kto nie jadł musi spróbować:)
Składniki:
ciasto
- 250g mąki (u mnie typ 550)
- 1 jajko
- 80g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
nadzienie
- 1kg jabłek
- 2 budynie śmietankowe
- 110g cukru
- 400ml cydru jabłkowego
- 400ml soku jabłkowego
- sok z 1 cytryny
Składniki na ciasto zagnieść.
Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Do naczynia, do którego wrzucane będą jabłka, wycisnąć sok z cytryny.
Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę.
Wrzucić do naczynia z sokiem, wymieszać by nie sczerniały.
Do innego garnka wlać cydr, sok jabłkowy, cukier i budyń.
Całość gotować do momentu aż masa zgęstnieje.
Masę wystudzić.
Do wystudzonej masy wrzucić jabłka.
Całość dokładnie wymieszać.
Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki tortownicy.
Ciasto wypełnić masą z jabłkami.
Szarlotkę pić w 175C ok. 60 minut.
Ciasto wystudzić.