Tarta cytrynowa
Orzeźwiająca i idealna na lato . Trudno mi było przekonać się do tej tarty. Do tej pory kwaśne smaki były mi nie po drodze. Na szczęście to już przeszłość. Ostatnio na babskie spotkanie imieninowe zaserwowałam je dziewczynom i zachwytom nie było końca. Obiecałam, że przepis szybko umieszczę na blogu. Jeszcze jedna baba czeka na nią:-) Iza, tak jak obiecałam - podaję:-). A przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje wypieki.
Składniki:
na ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 115 - 120 g masła,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka soku z cytryny
na masę cytrynową:
- 5 jajek,
- 120 g cukru,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ja pominęłam),
- starta skórka z 2 cytryn,
- 150 ml soku z cytryny.
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ponakłuwać i zapiec w temp. 180-200 stopniach w formie do tarty na złoty kolor. Wystudzić. Podane składniki na masę zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30 minut. Ostudzić i włożyć do lodówki ( najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodane do akcji: