Rustykalna tarta z karmelizowanymi jabłkami.
Pada… a u mnie po weekendzie jak zwykle pojawia się przepis na coś słodkiego. Po cichu nazywam to już cyklem pod tytułem „Osładzamy poniedziałek”.
Dziś tarta na idealnie kruchym cieście rozpływającym się w ustach, pachnąca cynamonem, pełna złocistych, kwaskowych jabłek, pokrytych jeszcze bardziej złotym karmelem. Prosty i niewymagający wielu przygotowań deser dla tych, którzy lubią sobie dogadzać. Myślałam, że ostatnim kawałkiem będę delektowała się podczas picia porannej kawy, ale gdy wstałam, na półmisku leżały już tylko okruszki – okruszki, bo okruchy też ktoś zjadł… Pozostało mi tylko powspominać patrząc na zdjęcia lub upiec kolejną…
Zapraszam na przepyszną rustykalną tartę z karmelizowanymi jabłkami.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 250g masła
- 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 3-4 kwaskowe jabłka o twardym miąższu (np szara reneta)
- łyżka masła
- 4 łyżki cukru demerara (lub zwykłego kryształu)
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
- 1 białko
- cynamon
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ok. 12 części.
- Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i często mieszając przez 2-4 minuty zaczekać aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Na gorący karmel wyłożyć cząstki jabłek i podsmażyć kilka minut, uważając, by się nie rozpadły.
- Gdy jabłka lekko zmiękną i zezłocą się z obu stron można dodać 2 łyżki rumu i poddusić chwilę aż alkohol wyparuje. Ten etap można pominąć.
- Gotowe jabłka zestawić z ognia.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Okrąg ciasta powinien być większy od powierzchni tortownicy lub dużego talerza o ok 3-4 cm.
- Rozwałkowane ciasto przełożyć na dużą, okrągłą, płaską blachę. Ja użyłam dużej blaszki na pizzę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Dużym talerzem lub spodem tortownicy zaznaczyć na środku okrąg.
- 1 białko ubić na lekką pianę i posmarować powierzchnię kruchego ciasta. Dzięki temu ciasto nie namoknie od owoców i zapobiegnie powstaniu mokrego zakalca.
- Ciasto oprószyć cynamonem.
- Wewnątrz zaznaczonego okręgu ułożyć gęsto karmelizowane jabłka.
- Wystającą część ciasta zawinąć na jabłka.
- Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do zezłocenia się ciasta.
Smacznego !