Rustykalna tarta z karmelizowanymi jabłkami.

Rustykalna tarta z karmelizowanymi jabłkami.

Pada… a u mnie po weekendzie jak zwykle pojawia się przepis na coś słodkiego. Po cichu nazywam to już cyklem pod tytułem „Osładzamy poniedziałek”.

Dziś tarta na idealnie kruchym cieście rozpływającym się w ustach, pachnąca cynamonem, pełna złocistych, kwaskowych jabłek, pokrytych jeszcze bardziej złotym karmelem. Prosty i niewymagający wielu przygotowań deser dla tych, którzy lubią sobie dogadzać. Myślałam, że ostatnim kawałkiem będę delektowała się podczas picia porannej kawy, ale gdy wstałam, na półmisku leżały już tylko okruszki – okruszki, bo okruchy też ktoś zjadł… Pozostało mi tylko powspominać patrząc na zdjęcia lub upiec kolejną…


Zapraszam na przepyszną rustykalną tartę z karmelizowanymi jabłkami.

Zdjęcie - Rustykalna tarta z karmelizowanymi jabłkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3-4 kwaskowe jabłka o twardym miąższu (np szara reneta)
  • łyżka masła
  • 4 łyżki cukru demerara (lub zwykłego kryształu)
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 1 białko
  • cynamon

Przygotowanie:

  • Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ok. 12 części.
  • Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i często mieszając przez 2-4 minuty zaczekać aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Na gorący karmel wyłożyć cząstki jabłek i podsmażyć kilka minut, uważając, by się nie rozpadły.
  • Gdy jabłka lekko zmiękną i zezłocą się z obu stron można dodać 2 łyżki rumu i poddusić chwilę aż alkohol wyparuje. Ten etap można pominąć.
  • Gotowe jabłka zestawić z ognia.
  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Okrąg ciasta powinien być większy od powierzchni tortownicy lub dużego talerza o ok 3-4 cm.
  • Rozwałkowane ciasto przełożyć na dużą, okrągłą, płaską blachę. Ja użyłam dużej blaszki na pizzę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dużym talerzem lub spodem tortownicy zaznaczyć na środku okrąg.
  • 1 białko ubić na lekką pianę i posmarować powierzchnię kruchego ciasta. Dzięki temu ciasto nie namoknie od owoców i zapobiegnie powstaniu mokrego zakalca.
  • Ciasto oprószyć cynamonem.
  • Wewnątrz zaznaczonego okręgu ułożyć gęsto karmelizowane jabłka.
  • Wystającą część ciasta zawinąć na jabłka.
  • Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do zezłocenia się ciasta.

Smacznego !

Kategorie przepisów