Tarta z jabłkami i migdałami

Tarta z jabłkami i migdałami

Takie sobie ciasto wymyśliłam...
No może nie do końca sobie, chociaż...?
Moi domownicy zachwyceni, więc ja zadowolona. Jestem zadowolona tym bardziej, że ciacho powstało w mojej głowie.

Jabłka i migdały na pszenno-owsianym spodzie. Zapraszam...

Zdjęcie - TARTA Z JABŁKAMI I MIGDAŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tarta z jabłkami i migdałami - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 15 dkg mąki krupczatki
  • 15 dkg mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
  • 5 dkg cukru pudru
  • 20 dkg schłodzonego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 czubatych łyżek greckiego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść szybko ciasto. Włożyć na godzinę do zamrażarki.
Ciasto rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podpiec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 4-5 jabłek
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3-4 łyżki likieru migdałowego (może być też kokosowy)
Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę (u mnie razem ze skórką).
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać.
Na podpieczone ciasto rozłożyć jabłka, zalać masą jajeczno-migdałową i wstawić ponownie do piekarnika.
Piec kolejne 20-25 minut. Jeśli spód będzie się zbyt rumienił, blaszkę wstawić na wyższą półkę piekarnika.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów