Tarta wiśniowa z bezą.
Obiecuję, że przez najbliższy czas nie zrobię kolejnej tarty… Tym razem jednak zamrożona porcja kruchego ciasta przygotowanego poprzednim razem i kilka odłożonych białek było zbyt wielką pokusą. Uwielbiam kruche ciasta, a owocowe tarty świetnie się sprawdzają na leniwe popołudnia przy filiżance kawy w dobrym towarzystwie. Uległam i wcale, ale to wcale nie żałuję…
Dziś tarta z nadzieniem wiśniowym i piramidkami bezowymi z rumieńcem. Poprzednim razem przygotowałam podwójną porcję kruchego ciasta i jedną z nich upchnęłam w kąciku zamrażalnika. Nie poleżała tam jednak zbyt długo…
Składniki:
na kruche ciasto podaję odnośnik do poprzedniego wypieku: tarta z jagodami
Na nadzienie:
- 1/2 kg wiśni
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej.
Na bezę:
- 2-4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka octu
Przygotowanie:
- Szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w kulkę i odstawiamy do schłodzenia na 1/2-1h do lodówki.
- Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, tak by uzyskać okrąg o nieco większej średnicy niż foremka. Ciasto delikatnie przekładamy na foremkę i dokładnie ją wyklejamy. Jeśli ciasto się klei, wałkujemy je na papierze do pieczenia i razem z nim przekładamy do foremki.
- Ciasto wykładamy papierem, wysypujemy suchy groch i podpiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy i usuwamy groch i papier.
- Wiśnie drylujemy i wrzucamy do garnka. Słodzimy i gotujemy przez kilka minut, by puściły sok i lekko zmiękły. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę kukurydzianą i energicznie mieszając wlewamy stopniowo dogotujących się wiśni. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu lub kisielu. Mieszając, gotujemy jeszcze przez 3 minuty, po czym odstawiamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier. Kiedy piana będzie wystarczająco gęsta, dodajemy mąkę i ocet i delikatnie mieszamy łyżką.
- Wiśnie wykładamy na podpieczony blat tarty, a następnie szprycą o szerokiej końcówce lub łyżeczką robimy piramidki z piany na bezy.
- Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni przez 5 minut. Gdy beza zacznie się rumienić, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy jeszcze przez 20 minut. Beza nie będzie mocno wysuszona, ale lekko rumiana.
Smacznego ?