Tarta wiśniowa z bezą.

Tarta wiśniowa z bezą.

Zdjęcie - Tarta wiśniowa z bezą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obiecuję, że przez najbliższy czas nie zrobię kolejnej tarty… Tym razem jednak zamrożona porcja kruchego ciasta przygotowanego poprzednim razem i kilka odłożonych białek było zbyt wielką pokusą. Uwielbiam kruche ciasta, a owocowe tarty świetnie się sprawdzają na leniwe popołudnia przy filiżance kawy w dobrym towarzystwie. Uległam i wcale, ale to wcale nie żałuję…

Dziś tarta z nadzieniem wiśniowym i piramidkami bezowymi z rumieńcem. Poprzednim razem przygotowałam podwójną porcję kruchego ciasta i jedną z nich upchnęłam w kąciku zamrażalnika. Nie poleżała tam jednak zbyt długo…

Zdjęcie - Tarta wiśniowa z bezą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

na kruche ciasto podaję odnośnik do poprzedniego wypieku: tarta z jagodami

Na nadzienie:

  • 1/2 kg wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej.

Na bezę:

  • 2-4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

  1. Szybko zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w kulkę i odstawiamy do schłodzenia na 1/2-1h do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto cienko wałkujemy, tak by uzyskać okrąg o nieco większej średnicy niż foremka. Ciasto delikatnie przekładamy na foremkę i dokładnie ją wyklejamy. Jeśli ciasto się klei, wałkujemy je na papierze do pieczenia i razem z nim przekładamy do foremki.
  3. Ciasto wykładamy papierem, wysypujemy suchy groch i podpiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy i usuwamy groch i papier.
  4. Wiśnie drylujemy i wrzucamy do garnka. Słodzimy i gotujemy przez kilka minut, by puściły sok i lekko zmiękły. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę kukurydzianą i energicznie mieszając wlewamy stopniowo dogotujących się wiśni. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu lub kisielu. Mieszając, gotujemy jeszcze przez 3 minuty, po czym odstawiamy.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier. Kiedy piana będzie wystarczająco gęsta, dodajemy mąkę i ocet i delikatnie mieszamy łyżką.
  6. Wiśnie wykładamy na podpieczony blat tarty, a następnie szprycą o szerokiej końcówce lub łyżeczką robimy piramidki z piany na bezy.
  7. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni przez 5 minut. Gdy beza zacznie się rumienić, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy jeszcze przez 20 minut. Beza nie będzie mocno wysuszona, ale lekko rumiana.

 Zdjęcie - Tarta wiśniowa z bezą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego ?

Kategorie przepisów