Ciekawe połączenie smaków pomidorów, gruszek imbiru, czyli ... jest lekko słodkawy od gruszki aromatyczny od wina i innych przypraw - wszystko ładnie razem się komponuje a z mięsem smakuje wyśmienicie... Polecam
Do tej pory kupowałam suszone pomidory, bo wykonanie ich kojarzyło mi się z bardzo czasochłonnym zajęciem. I się nie pomyliłam... pomidorowe "Love" trwało z 4 dni.... ususzyć ponad 40 kg pomidorów, wykorzystać wydrążony miąższ, całość pozamykać w słoikach... działo się w mojej kuchni, ale było warto!
Pasta z tofu z suszonymi pomidorami, to pomysł na wykorzystanie tofu inaczej niż smażonego ( przepis tu ) czy w zupie. Pomysł na tą pastę podsunęła mi Ania :) ja lekko zmieniłam przepis i jest pyszna. Moje dzieci się nią zajadają .. a jak dowiedzieli się, że w środku jest tofu .. to było wielkie niedowierzanie.
Ostatnio była pasta rybna, swoją drogą bardzo nam smakowała. Dziś dla odmiany będzie pasta do kanapek tyle, że na bazie twarogu. Jeśli ktoś ma ku temu warunki proponuję zrobić twaróg samodzielnie. Pracy nie ma przy tym dużo, a smak zdecydowanie lepszy.
Ta pasta, to proste i smaczne samrowidło, ale nie tylko. Może być również dobrym dodatkiem do różnych potraw. To wspaniała i prosta przyprawa, którą warto mieć zawsze w lodówce. Przygotowuje się ją zaledwie kilka minut, a można z niej korzystać przez wiele dni.
Dzisiaj użyłam suszonych pomidorów, oliwek i sera fety. Całość oczywiście na mixie sałat posypałam prażonym słonecznikiem. Sos tym razem przygotowałam na bazie oliwy z pomidorów, która przecież jest tak aromatyczna, że szkoda ją wylewać.
Wszelkie smarowidła na chleb uwielbiam więc nie wahałam się ani minuty. Tym bardziej, że kiedyś podobną pastę już robiłam. Dzisiejsza różni się dodatkiem czarnych oliwek i pasty tahini. Smak tej pasty jest mocno śródziemnomorski, jest mocno aromatyczna, pyszna.