Niech żyją suszone pomidory!

Niech żyją suszone pomidory!
Zdjęcie - Niech żyją suszone pomidory! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Nigdy nie ukrywałam swojej wielkiej miłości do suszonych pomidorów. Czekałam na ten moment kilka miesięcy aż podłużne pomidory będą miały odpowiednią cenę i smak, aby kupić ich całą skrzynkę i zrobić domowe suszone pomidory. Zapas kilkunastu słoików powinien mi wystarczyć na przynajmniej kilka miesięcy. Pomysłów jak je wykorzystać mam wiele, dlatego spodziewajcie się jeszcze wpisów z suszonymi pomidorami :) Oto przepisy z suszonymi pomidorami w roli głównej lub drugoplanowej, które pojawiły się na blogu do tej pory:
Placuszki z suszonymi pomidorami Spaghetti z pesto z suszonych pomidorów Pasztet z suszonymi pomidorami Foccacia z suszonymi pomidorami Grzanki z kiełkami i suszonymi pomidorami Śledzie z suszonymi pomidorami Tatar z wędzonego łososia z suszonymi pomidorami
Domowe suszone pomidory 12 kg podłużnych pomidorów 4 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 2,5 l oleju słonecznikowego 3 łyżki octu winnego 6 łyżek ulubionych suszonych przypraw (np. bazylia, oregano, rozmaryn)
Pomidory kroimy wzdłuż na pół. Gniazda nasienne wydrążamy łyżeczką (możemy je odłożyć na zupę lub przecier). Sól mieszamy z cukrem i posypujemy każdą połówkę pomidora. Na blachach układamy ciasno pomidory i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego w termoobiegu do 100 stopni. Jednocześnie możemy wstawić kilka blach. Pomidory suszymy dwie godziny lub do momentu aż ich brzegi się marszczą, a pomidory jeszcze w pełni nie wyschły. Upieczone i wystudzone suszone pomidory przekładamy do miski, dodajemy ocet, przyprawy i delikatnie mieszamy. Czyste słoiki wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 i trzymamy ok. 15 minut. Do garnka wlewamy olej słonecznikowy, wrzucamy kawałek chleba i obserwujemy jak będzie się zachowywać. Pieczywo ma się odrobinę skurczyć (nie może się zrobić złote!), powinny się też pojawić bąbelki powietrza. Wtedy wiadomo, że olej jest letni i należy przerwać proces podgrzewania. Do słoików przekładamy pomidory i zalewamy je ciepłym olejem, w pełni je zakrywając. Zakręcamy słoiki i ustawiamy do góry nogami na kilka godzin. Suszone pomidory smaczne są już następnego dnia!
Tosia

Kategorie przepisów