Złoto jesieni - chutney z zielonych pomidorów i gruszek
Ciekawe połączenie smaków pomidorów, gruszek imbiru, czyli ... jest lekko słodkawy od gruszki aromatyczny od wina i innych przypraw - wszystko ładnie razem się komponuje a z mięsem smakuje wyśmienicie... Polecam
oryginł- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 kg zielonych gruszek
- 200 g czerwonej cebuli
- 150 g dobrego octu z białego wina
- 10 g startego imbiru
- 30 sztuk nasion kolendry
- 2 łyżeczki czarnej lub białej gorczycy
- 150 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chili
Pomidory sparzyć i wyjąć rdzeń, następnie pokroić na ósemki. Gruszki umyć, obrać wyjąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka - wszystko przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, dodać resztę składników poza solą i chili - dusić pod przykryciem ok 15 minut. Zdjąć pokrywkę z garnka i gotować jeszcze ok 30 - 45 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozpaść na małe kawałki a gruszki powinny zostać w całości, sprawdzić konsystencję chutney na zimnym talerzyku - pewien być dość gęsty. Na końcu doprawić solą i chili pogotować jeszcze chwilę - przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować w piekarniku.
Smacznego