Zapraszam na pyszną sałatkę z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Jest lekka i sycąca idealna na śniadanko , zwłaszcza że sezon arbuzowy w pełni więc cieszmy się jego smakiem jak najwięcej .
A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...?
Lubicie hummus? Ja ostatnio jadam go bardzo często, eksperymentując z różnymi jego wersjami. Dziś zapraszam Was na hummus z dodatkiem suszonych pomidorów. Uwielbiam go i często pojawia się w naszym domu na śniadanie :)
Moje pomidory, zalewam mieszanką oleju rzepakowego i oliwy z oliwek, do tego kawałeczek chili i czosnek w płatkach. Finalnie otrzymałam, kilka słoiczków pysznie zakonserwowanych pomidorków, które przechowają się przez kilka miesięcy, o ile wcześniej nie zostaną zjedzone 😉
Mam dziś ziemniaczki zapiekane z boczkiem, suszonym pomidorem i rukolą. W taki sposób można zrobić ziemniaki, których ugotowaliśmy za dużo lub po prostu podgotować i podsmażyć z dodatkami :-) Takie danie możemy zjeść na lekki obiad z dodatkiem sosu na przykład :-)
Moja propozycja na obiad to razowe penne z kurczakiem, selerem naciowym, suszonym pomidorem i słonecznikiem. Do tego troszkę śmietanki 30 % i ser grana padano. Pyszności :-)
W szafce od dłuższego czasu leżała torebka suszonych pomidorów, szybko postanowiłam je przerobić. Zamiast oliwy dałam olej, nie dodałam też melasy z granatu (łyżka), dałam więcej czosnku. Pomidory wyszły świetne! Można użyć swoich ulubionych ziół i przypraw. Polecam!