Śniadanie do łóżka #43: Ale jaja!
Ogłaszam, że dziś śniadanie do łóżka przenosimy na świąteczny stół! W Wielkanoc zdecydowanie nie wypada się obijać w łóżku. To taki moment w którym warto chociaż na chwilę usiąść przy stole z rodziną lub ludźmi, których się kocha. Od jakiegoś czasu, stopniowo pokazywałyśmy Wam różne wielkanocne propozycje. Dziś ostatnia z nich i jedna z najważniejszych, bez których stół wyglądałby pusto - jajka! Co roku szykuję faszerowane jajka trochę inaczej, w końcu uwielbiam eksperymenty i nie zamierzam z nich rezygnować nawet święta. Oprócz bardziej tradycyjnych jajek, przygotowałam jajka faszerowane ricottą i moimi ukochanymi suszonymi pomidorami. Druga wersja równie godna uwagi - wędzony łosoś i kapary. Curry z jajek to już prawdziwa kulinarna fanaberia, danie zdecydowanie dla odważnych. Jeśli uwielbiacie curry tak jak ja, to na pewno przypadnie Wam do gustu :)
Wczoraj Śliwka życzyła Wam magicznych świąt, spędzonych z ludźmi, których kochacie. Mi nie pozostaje nic innego jak dodać byście w te święta mogli się zrelaksować, spędzić czas pełen radości, a także smakowitości :)
Jajka faszerowane z ricottą i suszonymi pomidorami
- 4 jajka
- 3 łyżki ricotty
- 2 suszone pomidory
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, miażdżymy lekko widelcem i dodajemy ricottę oraz suszone pomidory. Pastę miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na jajka, w miejsce po żółtku.
- 4 jajka
- 3 plastry wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- świeżo mielony pieprz
- łyżka kaparów
- Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, miażdżymy lekko widelcem i dodajemy wędzonego łososia oraz majonez. Pastę miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy pieprzem do smaku.
- Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na jajka, w miejsce po żółtku. Dekorujemy kaparami.
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 łyżki mascarpone
- 100 - 150 ml śmietanki kremówki
- mała cebula
- skórka i sok z połowy limonki
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego imbiru
- łyżka posiekanej papryczki chilli
- łyżeczka curry
- świeża kolendra
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- łyżka oliwy arachidowej
- Do wysokiego naczynia wrzucamy prażone ziarna kolendry, kumin, łyżeczkę curry, łyżeczkę miodu oraz mascarpone. Dodajemy imbir, czosnek, skórkę i sok z limonki i miksujemy na gładką masę.
- W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę oraz chilli i dodajemy wcześniej przygotowaną pastę. Składniki mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie obrane jajka kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do woka. Dolewamy śmietankę kremówkę i przyprawiamy pieprzem. Curry dusimy kilka minut i podajemy na ciepło, udekorowane świeżą kolendrą.