Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów

Zdjęcie - Śródziemnomorska  pasta z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 5
  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Czas gotowania: -minuty

 

W tym tygodniu w ramach Wypiekania na śniadanie padła propozycja na pastę. Wszelkie smarowidła na chleb uwielbiam więc nie wahałam się ani minuty. Tym bardziej, że kiedyś podobną pastę już  robiłam.  Dzisiejsza różni się dodatkiem czarnych oliwek i pasty tahini. Smak tej pasty jest mocno śródziemnomorski, jest mocno aromatyczna, pyszna. Zachęcam do wypróbowania.

Razem ze mną pastę przygotowali(ły):

Składniki

  • suszone pomidory - 300 g
  • ziarna słonecznika - 50 g
  • czarne oliwki - 1 garść
  • kapary - 1 łyżeczka
  • świeża bazylia - 1 garść
  • pieprz młotkowany - 1 łyżeczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • sok z cytryny - 1 szt.
  • ew. olej rzepakowy

Instrukcje

 

Do kielicha blendera wycisnąć sok z cytryny, dodać całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami wraz z oliwą, dodać bazylię i pozostałe składniki. Zmiksować. Jeśli masa jest zbyt zwarta można dodać stopniowo odrobinę oleju rzepakowego. Pastę doprawić według własnego gustu. Przełożyć do naczynia i schłodzić przed podaniem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Śródziemnomorska  pasta z suszonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy