Lekko słony sos karmelowy to moje kolejne odkrycie, na najprostszy przepis :) Oj, tak wystarczy kilkanaście minut i już możemy się cieszyć błogim smakiem karmelu. Mniam, tylko należy uważać, bo uzależnia.
Z tradycją podawania sosu grzybowego podczas Wigilii spotkałam się dopiero po wyjściu za mąż. W mojej rodzinie raczej się go nie podawało. Ten pomysł bardzo mi się spodobał i nie wyobrażam sobie już wigilijnych pierogów bez dużej ilości sosu mojej teściowej :)
Ekstremalnie dziwne połączenie, ale jakże mogłoby takie nie być skoro w grę wchodzi ulubione danie kogoś kto potrafi podróżować w czasie i w dodatku pilnie potrzebuje się zregenerować ;)
Takie obiadki lubię gotuję dzień wcześniej wstawiamy do lodówki a rodzinka już sobie radzi. W razie braku makaronu smakuje z chlebkiem , kaszą i ryżem.
Za oknem szaro, deszczowo i wietrznie. Nawet moja mopsica nie chce wychodzić na spacery. Dlaczego zatem nie przygotować takiej rozgrzewającej zupy na dzisiejszy obiad?
Znam i robię dużo sosów do sałatek. Teraz mogę powiedzieć ,że ten jest najlepszy . Gęsty , bardzo świeży idealny do każdego rodzaju sałat , wspaniały także do sałatki caprese.
Sos potrzebny był szybko i miał powstać z tego co było w domu. I tak trafiłam na stronę Kuchenne Szaleństwa i tam znalazłam fajny, prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam!
Długo się zastanawiałam, czy dodawać przepis na coś tak prostego jak sos pieczarkowy. Ale doszłam do wniosku, że może znajdzie się ktoś, kto nie wie jak go przyrządzić. Może komuś przyda się taka informacja, zwłaszcza teraz, przed wigilią.
Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem.