Paluszki rybne ze słodkim sosem angielskim

Paluszki rybne ze słodkim sosem angielskim

Gdy obejrzałam pierwszy odcinek Doktora Who to tak jakbym nagle stała się znowu dzieckiem. Ten klimat, oprawa muzyczna, postacie, wydarzenia i cała ta dziwność panująca w filmach sci-fi to jest to co pamiętam z dzieciństwa. Dlaczego zaczęłam oglądać dopiero teraz?! Cóż, przynajmniej to co dobre dopiero przede mną…
Zdjęcie - Paluszki rybne ze słodkim sosem angielskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki rybne ze słodkim sosem angielskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zaczęłam od pierwszego sezonu (czyli z Christopherem Ecclestonem w roli Doktora), ale jakoś przeskoczyłam na piąty sezon z ciekawości słynnych paluszków rybnych i angielskiego sosu. Bardzo, ale to bardzo spodobała mi się postać Amy Pond i Matt Smith jako jedenasty Doktor. W ogóle nie wiem od czego mam zacząć moje zachwyty – od tego co się dzieje w poszczególnych odcinkach (realne postacie Vincent Van Gogh, albo Winston Churchill), czy może od TARDIS czyli statku kosmicznego i wehikułu czasu w jednym, na dodatek w kształcie policyjnej budki. I aż strach się bać! Teraz inaczej patrzę na wszystko - manekiny w sklepie, kamienne figury aniołów... W skrócie – oglądam jak zahipnotyzowana, a mało tego wciągnęłam w oglądanie mojego pięcioletniego syna. To oznacza, że niedaleko pada jabłko od jabłoni, skoro dziecko wykazuje taki zachwyt nad produkcjami science-fiction jak ja nad Star trekiem kiedy ledwo wyszłam z pieluch ;)
Zdjęcie - Paluszki rybne ze słodkim sosem angielskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Paluszki rybne ze słodkim sosem angielskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W pierwszym odcinku piątego sezonu Doktor pojawia się na podwórku małej Amelii Pond. Ta na jego prośbę przygotowuje mu różne rzeczy – smażony boczek, fasolę w sosie pomidorowym, tosta z masłem, lecz niestety nic nie przypada do gustu Doktorowi, aż w końcu on sam wpada na to, że chce zjeść paluszki rybne i custard (czyli sos angielski). Ekstremalnie dziwne połączenie, ale jakże mogłoby takie nie być skoro w grę wchodzi ulubione danie kogoś kto potrafi podróżować w czasie i w dodatku pilnie potrzebuje się zregenerować ;)
Całą scenę możecie obejrzeć tu:


Zatem, aby przygotować ulubione danie Doktora Who potrzebujecie paczki paluszków rybnych i sosu angielskiego.
Zdjęcie - Paluszki rybne ze słodkim sosem angielskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na custard (sos angielski)
SKŁADNIKI:
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mleko i śmietankę wlać do garnuszka.
  2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem wyciągnąć z niej ziarenka. Dodać do mleka i śmietanki.
  3. Podgrzewać mieszankę na niewielkim ogniu przez około 5 minut, nie dopuścić do zagotowania.
  4. Ubić żółtka z cukrem. Następnie dodać mąkę. Mieszankę dolać do podgrzanej śmietanki z mlekiem. Wlewając cały czas mieszać.
  5. Często mieszając gotować na małym ogniu przez około 15-12 minut aż krem zgęstnieje.
  6. Podawać na ciepło lub zimno, niekoniecznie z paluszkami rybnymi ;)
Alternatywna wersja sosu dla osób, które niekoniecznie przepadają za połączeniem ryby ze słodkim sosem, czyli sos serowy:
SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g żółtego sera
  • 2 opakowania serka topionego w plasterkach (np. typu Tost)
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Żółty ser zetrzeć na tarce. Serek topiony pokroić w małe kawałki.
  2. Umieścić w garnuszku i zalać mlekiem.
  3. Podgrzewając na małym ogniu mieszać trzepaczką (rózgą) bardzo często, a gdy ser się zacznie topić najlepiej jest zmiksować sos aby usunąć wszystkie grudki.
  4. W momencie gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję doprawić solą i pieprzem.
  5. Sos idealnie pasuje również np. do nachosów.
  6. Aby wzbogacić smak można dodać posiekaną papryczkę chilli.

Zdjęcie - Paluszki rybne ze słodkim sosem angielskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów