Fondue serowe
Jeśli planujecie spędzić nadchodzącego Sylwestra w małym gronie, serowe fondue jest świetną propozycją na oryginalnie podany, ciepły i sycący posiłek. Naprawdę super sprawa i niezła frajda dla wszystkich :)
Masa serowa z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wina jest jedyna w swoim rodzaju – nie dziwię się, że ta szwajcarska potrawa podbiła niemal cały świat.
Dodatków do fondue może być wiele; my zdecydowaliśmy się na lekko czerstwe pieczywo, kabanosy, świeżą paprykę, oliwki i lekko podsmażone owoce morza. Mnie najbardziej smakowały krewetki i papryka, mojemu M. oliwki i ośmiorniczki.
FONDUE SEROWE
(4 porcje)
250g sera gruyere,
250g sera emmentaler,
250ml białego wytrawnego wina,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
2-3 łyżki kirschu (pominęłam),
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 ząbek czosnku,
pieprz,
odrobina tartej gałki muszkatołowej
Garnek natrzeć ząbkiem czosnku i wlać do niego wino. Zagotować. Dodać starte sery i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ser się stopi i utworzy jednolitą masę (ja pomogłam sobie mikserem ;). Dodać pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą wymieszać z kirschem i wlać do sera, cały czas mieszając. Po chwili sos powinien zgęstnieć. Gotową masę serową przelać do podgrzewanego naczynia do fondue i podawać z dodatkami.
Propozycje dodatków:
- bagietka
- czerstwy chleb
- pieczeń pokrojona w kostkę
- kabanosy
- krewetki, ośmiorniczki, kalmary lekko przesmażone na oliwie z czosnkiem i chili
- świeża papryka pokrojona w kostkę
- kawałki marchewki
- kawałki selera naciowego
- korniszony
- marynowane pieczarki
- oliwki