Lekko słony sos karmelowy
Lekko słony sos karmelowy to moje kolejne odkrycie, na najprostszy przepis :) Oj, tak wystarczy kilkanaście minut i już możemy się cieszyć błogim smakiem karmelu. Mniam, tylko należy uważać, bo uzależnia. A teraz jeszcze pomyśl święta już niedługo, usiądziesz rano do śniadania świątecznego a tu babka, a tu sos .. i szczęście już jest :)
Lekko słony sos karmelowy
- 15 dkg cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 7,5 dkg masła
- 125 ml śmietanki 30%
Cukier wsypujemy do garnuszka i stawiamy na malutkim gazie i czekamy aż cukier się rozpuści i zrobi przeźroczysty, wtedy dodajemy masło w małych kawałeczkach oraz sól i wszystko porządnie mieszamy, po chwili dodajemy śmietankę i mieszamy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż wszystko się porządnie połączy i zagotuje. Przelewamy do miseczki i zjadamy :). Możemy mocniej odparować całość i wtedy będzie prawie smarowidło do pysznej bułeczki.