Sos grzybowy z prawdziwków

Sos grzybowy z prawdziwków


Zdjęcie - Sos grzybowy z prawdziwków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos grzybowy z prawdziwków, idealny do pieczeni, mięs, makaronu lub np. do ostatnio dodanych przeze mnie na bloga gołąbków.
Jeszcze bardziej smakuje z własnoręczni zebranych grzybów, które nas w tym roku rozpieszczają swoim wysypem;)
Sos w najbardziej klasycznym wydaniu, bez kombinowania, ze śmietaną, taki smakuje nam najbardziej.

Każdemu polecam wycieczkę do lasu i grzybobranie;)
Korzystajcie kochani póki możecie!

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków
  • 2 cebule
  • 0.5 pęczka szczypiorku
  • 300ml bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku

Grzyby oczyścić.
Większe pokroić.
Cebulę posiekać.
Grzyby cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Zalać bulionem.
Dusić kilkanaście minut.
Zagęścić mąką, zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Chwilę podusić.
Podawać do mięsa, pieczeni lub np. gołąbków.


Zdjęcie - Sos grzybowy z prawdziwków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos grzybowy z prawdziwków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos grzybowy z prawdziwków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos grzybowy z prawdziwków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos grzybowy z prawdziwków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos grzybowy z prawdziwków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów