Ostatnio dość często muszę piec ciasta na pół godziny przed przyjściem gości - takich spontanicznie zapowiedzianych przez mojego M. - oczywiście wiedział szybciej, ale zapomniał mi powiedzieć;)
Czy ciasto może być zdrowe i dietetyczne? Okazuje się, że tak! A do tego bardzo szybkie i proste do wykonania, świetnie wygląda i wspaniale smakuje! Dietetyczne ciasto - na jogurcie owocowym, mące orkiszowej, na oleju rzepakowym bogatym w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, bez białego cukru - słodzony prebiotykiem czyli Ksylitolem
Przepis jest bajecznie prosty, ciasto miękkie, wilgotne i bardzo, bardzo dobre, jestem zaskoczona jego smakiem, nie spodziewałam się aż takiego efektu, Polecam!
Sernik jest absolutnie P R Z E - P Y - S Z N Y !!! Zbytnia wilgotność gdzieś wyparowała, ma idealną konsystencję, nabrał przez to puszystości i jest bardzo delikatny ...
Babeczki wyszły pyszne...radzę robić w pojedynczych foremkach..u mnie w foremkach na mufinki .. ( ...) U mnie były zjedzone bez lodów.. i użyłam domowej masy.
Mamy mąkę orkiszową pełnoziarnistą, olej rzepakowy bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, maślankę i zamiast cukru białego -brzozowy. Ciasto w smaku jest naprawdę smaczne, ale trochę się kruszy.
Nie jestem wielką fanką faworków i rzadko je robię ale ponieważ obiecałam przynieść je na imprezę, to odkopałam – bardzo już zakurzony – przepis, który w zamierzchłych czasach spisałam z jakiejś gazety. Przepis na faworki jest prosty ale należy pamiętać o kilku zasadach.
Nie każdy lubi pączki, czy też inne smażone słodkości. By jednak tłustoczwartkowej tradycji poniekąd stało się zadość, proponuję takie oto rogaliki. Drożdżowe, z marmoladą, lukrowane i bardzo puszyste, zupełnie jak pączki ! Tyle tylko, że pieczone i o innym kształcie.
Takiego lekkiego, pieczonego (a nie smażonego) pączka, bez grama tłuszczu, zupełnie bez wyrzutów sumienia, każdy może skonsumować, nie bojąc się potem, że pójdzie mu on w biodra;)
Pyszne, delikatne i nawet na zimno smakują dobrze... wyjdą każdemu wystarczy zrobić ciasto rozwałkować pokroić usmażyć i już gotowe obsypane cukrem pudrem stoją na waszym stole i czekają na zjedzenie... :-) Polecam