Sernik bardzo puszysty
Dzień po upieczeniu: sernik zbyt wilgotny, w smaku dobry (tylko dobry), jednak ta wilgotność mi przeszkadzała, już chciałam zmieniać następnym razem proporcje, ALE: po kolejnej degustacji (dwa dni po upieczeniu) całkowicie zmieniłam o nim zdanie!
Sernik jest absolutnie P R Z E - P Y - S Z N Y !!! Zbytnia wilgotność gdzieś wyparowała, ma idealną konsystencję, nabrał przez to puszystości i jest bardzo delikatny ... Nie będę zmieniała przepisu, po prostu musi on przeleżeć swoje ;)
Trzeci przepis z książki "Moje Wypieki", dostępny na blogu Dorotus, którą cytuję:
Składniki: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie, 1,5 szklanki mleka (polecam również pół szklanki mleka zastąpić śmietaną kremówką), 50 g miękkiego masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem, 6 jaj, białka oddzielone od żółtek, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) *aromat waniliowy do smaku *
* zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią i ekstraktu z wanilii
Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej.Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową (u mnie dosięgnęła prawie do wysokości foremki). Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, i niestety - lubi popękać. Wystudzić, przez 3 godziny schłodzić w lodówce.
wielki kanion ...