Brownie z suszonymi śliwkami i daktylami

Pamiętam, jak rok temu, jak stawiałam swoje pierwsze kroki w świecie blogowania bardzo często umawiałyśmy się w sieci i wspólnie piekłyśmy i gotowałyśmy w kilka osób z tego samego przepisu;)
Potem przyszło lato, każdy z nas miał mniej czasu na przesiadywanie przy komputerze i ciężko było się umówić, aż znowu nastała zima i jest, kolejne wspólne pieczenie.
8 NAS - jeden przepis i 8 wersji tego samego ciasta;)

Zdjęcie - Brownie z suszonymi sliwkami i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gospodynią tego wspólnego pieczenia jest Ela z Kartoflanego Pola, która podała przepis na brownie z figami i śliwkami - źródło: Ksiazka "Schokolade" wyd. Parragon.

Przepis jest bajecznie prosty, ciasto miękkie, wilgotne i bardzo, bardzo dobre, jestem zaskoczona jego smakiem, nie spodziewałam się aż takiego efektu, Polecam!

Wraz ze mną z tego samego przepisu piekły:
1. Ela http://zkartoflanegopola.blox.pl/html
2. Jola http://abcmojejkuchni.blogspot.com/
3. Kasia http://pozeraczka.pl/
4. Bozena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/
5. Dosia http://dosismakolyki.blogspot.com/
6. Ewa http://restauracjadomowa.blox.pl/html
7. Ula http://kulinarnyoliwek.blox.pl/html

Dziękuję za wspólną i pyszną zabawę i zapraszam do obejrzenia jak u innych prezentuje się brownie, bo udekorować już mogłyśmy według swojego pomysłu:)

Zdjęcie - Brownie z suszonymi sliwkami i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziękując jeszcze raz Eli za zaproszenie, przechodzę do przepisu, w nawiasie moje zmiany:)




Składniki:
  • 60 g suszonych daktyli bez pestek
  • 60 g suszonych sliwek bez pestek
  • 6 łyżek soku jablkowego (nie miałam więc dałam 5 łyżek musu jabłkowego i 3 łyżki wody)
  • 4 jajka
  • 300 g cukru brazowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego (dałam cukier waniliowy)
  • 4 łyzki napoju kakaowego w proszku (dałam kakao synka)
  • 2 łyżki kakao prawdziwego
  • 175 g maki
  • 60 g posiekanej czekolady deserowej

Przygotowanie:
  • daktyle i sliwki posiekać, zalać sokiem jabłkowym i gotować na niewielkim ogniu 10 minut (gotowałam około 20 minut)
  • zmiksować lub przetrzeć przez sito i wystudzić
  • jaja ubić z cukrem i aromatem waniliowym, dodać owocowe pure
  • oba kakao i mąkę przesiać do miski, dodać do masy płynnej i wymieszać
  • dodać posiekaną czekoladę i wymieszać
  • przełożyć do foremki (18x28cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C), piec 25-30 minut
  • wyjąć, zostawić do całkowitego wystygnięcia

Zdjęcie - Brownie z suszonymi sliwkami i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja swoje ciasto polałam polewą zrobioną z:
serka naturalnego piątnica około 60 g, 50 g rozpuszczonej białej czekolady i śmietanki kremówki około 100 ml - śmietankę zagotować, dodać czekoladę, rozpuścić, ostudzić i połączyć z serkiem, wymieszać i polać ciasto.
Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Wuzetka - ciasto WZ
2

Wuzetka - ciasto WZ

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kantyczka
1

Kantyczka

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte
7

Tort szwarcwaldzki - Schwarzwä…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Korzenne ciasto z bakaliami i śliwkami

Korzenne ciasto z bakaliami i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto kokosowe z ananasem
4

Ciasto kokosowe z ananasem

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio