1148. Babeczki z płynnym kajmakiem
Dawno nie brałam udziału w Weekendowej Cukierni..a to nie było odpowiednich składników, albo brak czasu..albo jeszcze coś innego stało na przeszkodzie..W lutym gospodynią WC jest Anna Maria z Kucharni , która zaproponowała babeczki z płynnym kajmakiem, a przepis pochodzi stąd..Babeczki wyszły pyszne...radzę robić w pojedynczych foremkach..u mnie w foremkach na mufinki ..[ mam w sumie pojedyncze foremki, ale gdzieś po prostu schowałam je i nie mogłam znaleźć..a piekłam w nich mufinki z kawą.] U mnie były zjedzone bez lodów.. i użyłam domowej masy.
Nie udało mi się zrobić z pojedynczej babeczki..na zdjęciu babeczki wyjęte prosto z piekarnika..
Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 12-13 minut.
Wyjąć z piekarnika i od razu przekładać z foremek na talerze - przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych.
Osobom, które lubią smak solonego karmelu i kajmaku, polecam dodanie soli morskiej do gotowej ubitej masy, przed przelaniem jej do foremek - ilość wg smaku. Moim zdaniem wersja z solonym kajmakiem jest o wiele smaczniejsza.
Nie udało mi się zrobić z pojedynczej babeczki..na zdjęciu babeczki wyjęte prosto z piekarnika..
- masło do wysmarowania foremek
- 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
- 2 duże żółtka
- 1 duże jajko
- 1 i 2/3 puszki kajmaku
- lody waniliowe
- opcjonalnie sól morska
- 6 foremek o pojemności ok. 120 ml
Piec do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 12-13 minut.
Wyjąć z piekarnika i od razu przekładać z foremek na talerze - przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych.
Osobom, które lubią smak solonego karmelu i kajmaku, polecam dodanie soli morskiej do gotowej ubitej masy, przed przelaniem jej do foremek - ilość wg smaku. Moim zdaniem wersja z solonym kajmakiem jest o wiele smaczniejsza.