Schmalzgeback-kwadratowe-paczusie
Pyszne, delikatne i nawet na zimno smakują dobrze... wyjdą każdemu wystarczy zrobić ciasto rozwałkować pokroić usmażyć i już gotowe obsypane cukrem pudrem stoją na waszym stole i czekają na zjedzenia... :-) Polecam
- 270 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 17 g świeżych drożdży
- 180 ml mleka
- 50 g czystego smalcu
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 litr oleju
- cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę, cukry, pokruszone drożdże i kawałki masła - połączyć składniki dodając odrobinę ciepłego mleka , tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut. Następnie w reszcie mleka wymieszać cukier i smalec -wlać do zaczynu i zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm i pokroić na kwadraty.
Rozgrzać olej 170 C , ale trzeba uważać żeby za mocno się nie rozgrzał bo pączusie się będą palić, a w środku pozostaną surowe. Smażyć na rumiano z obu stron, następnie wykładać na papierowy ręcznik aby wchłoną nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Wydrukuj przepis