Schmalzgeback-kwadratowe-paczusie

Zdjęcie - Schmalzgeback-kwadratowe-paczusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne, delikatne i nawet na zimno smakują dobrze... wyjdą każdemu wystarczy zrobić ciasto rozwałkować pokroić usmażyć i już gotowe obsypane cukrem pudrem stoją na waszym stole i czekają na zjedzenia... :-) Polecam

Oryginał

  • 270 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 17 g świeżych drożdży 
  • 180 ml mleka 
  • 50 g czystego smalcu 
  • 1 małe jajko 
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny 
  • 1 litr oleju 
  • cukier puder do posypania 

 

Do miski wsypać mąkę, cukry, pokruszone drożdże i kawałki masła - połączyć składniki dodając odrobinę ciepłego mleka , tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut. Następnie w reszcie mleka wymieszać cukier i smalec -wlać do zaczynu i zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. 

Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm i pokroić na kwadraty. 

Rozgrzać olej 170 C , ale trzeba uważać żeby za mocno się nie rozgrzał bo pączusie się będą palić, a w środku pozostaną surowe. Smażyć na rumiano z obu stron, następnie wykładać na papierowy ręcznik aby wchłoną nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki posypać cukrem pudrem.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Schmalzgeback-kwadratowe-paczusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Schmalzgeback-kwadratowe-paczusie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy