Otrębowe kruche ciasto z porzeczkami

Otrębowe kruche ciasto z porzeczkami
Ostatnio dość często muszę piec ciasta na pół godziny przed przyjściem gości - takich spontanicznie zapowiedzianych przez mojego M. - oczywiście wiedział szybciej, ale zapomniał mi powiedzieć;)
Mogłabym się nie przejmować i napilibyśmy się poprostu herbaty czy kawy zagryzając orzeszkami, ale Każdy z nich jak i M. czeka na ciacho.

Zdjęcie - Otrębowe kruche ciasto z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wspominałam przy okazji wypieku tego kruchego, że mam popsutą wagę - nic się nie zmieniło w tej kwestii - tak więc przepis i miary składników będą na szklanki.

Zdjęcie - Otrębowe kruche ciasto z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na formę do tarty:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka otręb pszennych
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mrożonych czarnych porzeczek
  • 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • cukier perlisty do posypania

Przygotowanie:
  • z mąki, otręb,soli, cukru i masła zagnieść ciasto i wylepić nim formę do tarty
  • posmarować dżemem, posypać porzeczkami i cukrem perlistym - około 1/2 szklanki i migdałami
  • wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - piec około 20-25 minut
  • przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem - ja tego nie robiłam, ale M. tak - bo porzeczki były dla niego za kwaśne

Zdjęcie - Otrębowe kruche ciasto z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)

Kategorie przepisów