Otrębowe kruche ciasto z porzeczkami
Ostatnio dość często muszę piec ciasta na pół godziny przed przyjściem gości - takich spontanicznie zapowiedzianych przez mojego M. - oczywiście wiedział szybciej, ale zapomniał mi powiedzieć;)
Mogłabym się nie przejmować i napilibyśmy się poprostu herbaty czy kawy zagryzając orzeszkami, ale Każdy z nich jak i M. czeka na ciacho.
Wspominałam przy okazji wypieku tego kruchego, że mam popsutą wagę - nic się nie zmieniło w tej kwestii - tak więc przepis i miary składników będą na szklanki.
Składniki na formę do tarty:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Mogłabym się nie przejmować i napilibyśmy się poprostu herbaty czy kawy zagryzając orzeszkami, ale Każdy z nich jak i M. czeka na ciacho.
Wspominałam przy okazji wypieku tego kruchego, że mam popsutą wagę - nic się nie zmieniło w tej kwestii - tak więc przepis i miary składników będą na szklanki.
Składniki na formę do tarty:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka otręb pszennych
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mrożonych czarnych porzeczek
- 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- cukier perlisty do posypania
Przygotowanie:
- z mąki, otręb,soli, cukru i masła zagnieść ciasto i wylepić nim formę do tarty
- posmarować dżemem, posypać porzeczkami i cukrem perlistym - około 1/2 szklanki i migdałami
- wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - piec około 20-25 minut
- przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem - ja tego nie robiłam, ale M. tak - bo porzeczki były dla niego za kwaśne
Smacznego;)