Markizy - ciasteczka z kremem i bakaliami

Markizy - ciasteczka z kremem i bakaliami
A dzisiaj..... kolejna odsłona wspólnego pichcenia. Tym razem wspólnie z Kasią i Izą piekłyśmy ciasteczka. Kiedy zobaczyłam zdjęcie oryginalnych lekko się zawahałam, ale okazało się, że nie taki diabeł straszny. U dziewczyn możecie obejrzeć ich wersje tego wypieku.
Markizy - ciasteczka z kremem i bakaliami ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200g masła
krem:
  • garść suszonych owoców (ja dałam żurawinę, rodzynki i płatki migdałowe)
  • 2 łyżki przesianego cukru pudru
  • 100g serka mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego (ja miałam własny domowo robiony)
dekoracja:
  • 50g mlecznej czekolady
  • 50g białej czekolady
  • płatki migdałowe
Zdjęcie - markizy - ciasteczka z kremem i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto. Mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy wymieszać w misce, posiekać masło i dodać do miski. Ciasto szybko wyrobić na gładko, zapakować w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na placek grubości 3mm i wykroić ciasteczka o średnicy około 5 cm (mi wyszło ich 40 sztuk). Piec około 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć i wystudzić. Krem. Śmietanę ubić, na sztywno, dodać przesiany cukier i dalej ubijać dodając po trochu mascarpone i na koniec ekstrakt pomarańczowy. Bakalie drobno posiekać i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Krem nakładać na wystudzone ciasteczka (połowa ciastek) przykryć drugimi ciasteczkami, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyjmujemy i udekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą a na koniec lekko posiekanymi płatkami migdałowymi.
Zdjęcie - markizy - ciasteczka z kremem i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W oryginalnym przepisie był krem maślany z żurawiną, ale u mnie maślany nie ma "wzięcia" stąd zmiana. Źródło

Kategorie przepisów