Któż nie zna bloku... U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez tej słodyczy - zawsze najszybciej znika z talerza. Poza tym , chyba nie ma potrzeby dodawać już nic więcej , oprócz zdjęcia i przepisu oczywiście ;-)
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę zrobić to ciasto. Pierwszy raz gdy poczęstowała mnie nim moja koleżanka to pomyślałam , że to jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego ciasta, polecam ten wspaniały jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie składniki miesza się łyżką.
Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć! Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości!
Zebra to ciasto, jakie pamiętam z dzieciństwa. Dziwię się, że jeszcze go tu na blogu nie mam. Wiążą się z nim wspomnienia, kiedy to razem z bratem piekliśmy zebrę. Uwielbialiśmy nalewać ciasto do maminego prodiża, na zmianę, raz ja, raz brat, potem wymienialiśmy się miskami, żeby każdy mógł nalewać masę kakaową ;). A najlepsze było zawsze na końcu - oblizywanie misek!
Ta wersja, z marcepanem i makiem przypomina mi w smaku pyszne nadzienie do świętomarcińskich rogalików. Słodkie, pełne smaku, dość ciężkie, po prostu pyszne.
Wielkanoc powoli się zbliża, a ja dzisiaj mam dla Was pierwszy przepis wielkanocny - babkę marmurkową. Nie jest za słodka, szczególnie ta warstwa czekoladowa, jeśli wolicie raczej słodsze ciasta polecam zwiększyć ilość cukru. Babka jest naprawdę pyszna i miękka :-)
Jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę.
Pragnę tylko nadmienić, że zapewne niektórzy z Was znają już ten przepis, bo nie jest to nic odkrywczego, ale jeśli jest ktoś kto jeszcze się z nim nie spotkał lub nie miał okazji wypróbować, to gorąco polecam.
Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól, cukier, sodę, jajko, żółtko i ekstrakt. Na samym końcu wrzuć pokrojone orzechy oraz groszki czekoladowe...
Jak zauważyła moja znajoma, na blogu brakuje przepisu na tradycyjne naleśniki, zrobiłam więc naleśniki z przepisu Magdy Gessler. Każdy lubi naleśniki, czy to zwinięte w rulonik, czy złożone w rożek, smakują z każdym nadzieniem.
Najprostsza i najsmaczniejsza salatka na lato,dwuskladnikowa i wlasciwie sama sie robi.Tyle nowych przepisow,tyle nowych smakow i kombinacji,a do tej salatki wracam kazdego lata.
Ciasto m o c n o cytrynowe. Wilgotne, z dużą ilością kwaśno - słodkiego lukru. Bardzo, bardzo proste do zrobienia. Z kubkiem herbaty. I dobrą książką. Na parapecie. Oddycham zapachem deszczu.