Drożdżówka z cynamonem i orzechami
Nie wygląda imponująco, ale zapewniam, że imponująco smakuje. Wspaniała drożdżówka w formie zrolowanej z mielonym cynamonem i orzechami pekan.
Idealna na sniadanie, do kawy na deser.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g miękkiego masła
- 2 jaja
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 260 ml letniego mleka
Składniki na farsz:
- 125 g masła
- 200 g drobnego brązowego cukru
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 60 g orzechów pekan lub włoskich
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiać dodać kawałki miękkiego masła i rozetrzeć z mąką.
- Dodać wyrośnięte drożdże, rozmącone jajka, wanilię, cukier i letnie mleko.
- Wymieszać w malakserze lub ręcznie i wyrobić ciasto przez ok. 5 minut, do uzyskania pęcherzyków powietrza.
- Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć sciereczką lub folią i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- W garnku roztopić masło z cukrem, dodać mielony cynamon oraz kawałki orzechów /nie gotować/, wymieszać, odstawić do wystudzenia i zgęstnienia.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm na 35 cm.
- Wyłożyć przygotowany farsz, rozsmarować na całej powierzchni, zostawiając 2 cm margines od dłuższego boku.
- Zwinąć ciasto w roladę od dłuższego boku.
- Następnie pokroić kawałki o szerokości ok. 4-5 cm.
- Formę tortową 26-28 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką.
- Ułożyć kawałki ciasta obok siebie.
- Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem posmarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 25 minut lub do zarumienienia.
- Ciepłą drożdżówkę można polukrować ale nie koniecznie.
Smacznego ?