Proste ciasto miodowe z cytryną.
Ciasto pachnie miodem i głównie z niego czerpie swoją słodycz, którą łamie smak cytryny. Jest wyjątkowo wilgotne, rozpływające się w ustach, z lekko kruchą, złocistą skórką.
Idealne do popołudniowej herbaty w gronie przyjaciół lub jako słodki podwieczorek dla domowników.
Tak dawno nie piekłam ciasta, że zastanawiałam się, czy jeszcze potrafię… Tortu urodzinowego nie liczę, bo za szybko zniknął…
Zamarzyło mi się coś prostego, pachnącego wiosną, ukwieconą łąką, pełną wesoło brzęczących pszczół i kolorowych motyli.
I tak powstało miodowe ciasto z nutą cytryny, która świetnie zrównoważyła jego słodycz.
Przygotowanie tego maleństwa trwa zaledwie kilka chwil i jest tak proste, że chyba nie może się nie udać. Smakuje wyśmienicie samo, ale można udekorować je polewą z gorzkiej czekolady lub przykryć ulubionym kremem, co doda mu odświętnego charakteru.
Składniki:
(6-8 porcji)
kcal:2719 B:38 W:345 T:130 (1 porcja: około 350kcal)
- 170g jasnego miodu
- 50g cukru
- 140g masła
- 2 jajka
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała cytryna (lub 1/2 większej)
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Miód, masło i cukier podgrzej do rozpuszczenia i połączenia się składników. Zestaw z ognia i przestudź.
- Do przestudzonej (może być letnia) masy dodaj jajka, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok i zmiksuj lub ubij trzepaczką.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszaj aż składniki się dobrze połączą.
- Dno tortownicy (u mnie 18cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, a boki lekko natłuść.
- Wylej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- Piecz przez około 30 minut lub do chwili aż ciasto uzyska ładny, złoty kolor i stanie się sprężyste (sprawdzi się też metoda suchego patyczka).
- Zostaw w formie na 15 minut, a następnie delikatnie oddziel boki ciasta od blaszki i wyjmij na kratkę.
- Wystudzone ciasto można polukrować, polać czekoladą lub udekorować kremem, na przykład cytrynowym.
Smacznego!