Czas na babkę

Czas na babkę

Zdjęcie - Czas na babkę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W poniedziałkowe popołudnie spieszę do Was z obiecanym przepisem na babkę. Weekend był bardzo pracowity i to właśnie dlatego nie dałam rady wcześniej nic napisać. Po mojej babce nie ma już śladu, a moja córka, która czynnie brała udział w powstaniu tego wypieku, już dopomina się kolejnej sesji w kuchni. To oznacza, że wkrótce możecie się spodziewać nowego przepisu. Oby był tak prosty jak ten i efekt tak samo smaczny. Pragnę tylko nadmienić, że zapewne niektórzy z Was znają już ten przepis, bo nie jest to nic odkrywczego, ale jeśli jest ktoś kto jeszcze się z nim nie spotkał lub nie miał okazji wypróbować, to gorąco polecam.
Zdjęcie - Czas na babkę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czas na babkę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Babka herbaciana składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g rodzynek sułtanek
  • 250 ml bardzo mocnej herbaty
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

wykonanie: Zaparzamy mocną herbatę. Do rondelka wlewamy świeżą herbatę i rodzynki.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Odsączamy rodzynki, a wywar zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy miękkie masło. Następnie dokładamy przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem.


Kategorie przepisów