Babka białkowa kokosowo – makowa
- SKŁADNIKI :
- * mąka pszenna - 1,5 szkl
- * białko - 4 szt
- * masło - 80 g
- * mleko - 150 ml
- * cukier - 3/4 szkl
- * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- * kokos - 6 łyżek
- * mak - 2 łyżki
Jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę.
Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły!
Polecam!
Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące Święta!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.
Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!
Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.
Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).
Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!
Smacznego!