Babka białkowa kokosowo – makowa

Babka białkowa kokosowo – makowa
  • SKŁADNIKI :
  • * mąka pszenna - 1,5 szkl
  • * białko - 4 szt
  • * masło - 80 g
  • * mleko - 150 ml
  • * cukier - 3/4 szkl
  • * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • * kokos - 6 łyżek
  • * mak - 2 łyżki

 Jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę.

Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły!

Polecam!

Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące Święta!

Zdjęcie - Babka białkowa kokosowo – makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.

Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!

Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.

Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).

Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - Babka białkowa kokosowo – makowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów