Naleśniki wg Magdy Gessler
Jak zauważyła moja znajoma, na blogu brakuje przepisu na tradycyjne naleśniki, zrobiłam więc naleśniki z przepisu Magdy Gessler. Każdy lubi naleśniki, czy to zwinięte w rulonik, czy złożone w rożek, smakują z każdym nadzieniem. Warto kupić specjalną patelnię do smażenia naleśników, taka patelnia jest niższa, co bardzo ułatwia smażenie. Ja na tej patelni smażę również racuchy i inne placki. Ciekawa jestem, z czym Wam najbardziej smakują naleśniki ? My lubimy z kremowym serkiem śniadaniowym i z konfiturą o smaku owoców leśnych. O tej porze roku konfiturę można zastąpić świeżymi borówkami. Pycha…
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 1, 5 szklanki wody gazowanej
- 1, 5 szklanki mleka
- szczypta soli
Jajka ubijam z solą. Dodaję wodę, mąkę i mleko, składniki dokładnie łączę. Magda Gessler smaży naleśniki na klarowanym maśle. Ja smaruję patelnie pędzelkiem nasączonym olejem roślinnym i smażę naleśniki na rumiano. Podaję z kremowym serkiem śniadaniowym i konfiturą z owoców leśnych. Smacznego :-)