Upieczenie tradycyjnego sernika z twarogu we Francji graniczy niemal z cudem. W kraju serow nie znajdziecie twarogu w sklepie. Mozna spotkac sery twarogopodobne, ale przed pieczeniem nalezy odciskac je z wody albo bawic sie w inne zabiegi.Rozwiazaniem dla spragnionych sernika moze byc taki sernik jak moj, z serkow homogenizowanych :)
Przypomnial mi sie za to pyszny krem do karpatki i natchnelo mnie by zrobic wlasnie to ciasto. Karpatka zostala juz prawie zapomniana w mojej kuchni wiec deszczowy dzien stal sie dobra okazja by ten przepis odkurzyc.
Zrobiłam takie oto markizy. Na zabawę sylwestrową dla dzieciaków jak znalazł! Najlepiej smakują, gdy położymy je na talerz, przykryjemy folią aluminiową i włożymy na kilka godzin do lodówki, albo na całą noc. Krem się zestali, a sam biszkopcik zrobi się miękki.
Ciasteczka owsiane to jedne z moich ulubionych wypieków. Są smaczne, pożywne i zdrowe (...), więc aż chce się je piec i wypróbowywać różne ich warianty. Tym razem dodałam do nich jabłka, orzechy włoskie i korzenne przyprawy, co upodabnia je do tak lubianej przez wszystkich szarlotki.
Pora żeby i u mnie pojawiły się pierniczki. Ciasteczka, które mogą leżeć bardzo długo i nie grozi im żadne niebezpieczeństwo (poza zjedzeniem:). Pyszne w smaku, kruche i bardzo aromatyczne. Zapraszam:)
Te małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki.
Pyszne chrupiące faworki na karnawał i takie cieniutkie są najlepsze do tego cukier puder pycha choć trzeba je odsączać na ręcznikach papierowych bo jednak chłoną tego trochę tłuszczu.
Tym razem sposób na domowe ciasto francuskie, smakiem przewyższające znacznie ciasto dostępne w sklepie. Wymaga trochę pracy związanej z wałkowaniem i chłodzeniem ale gra jest warta świeczki. Jako nadzienia użyłem pijanej masy marcepanowej
Pierniczki są wyborne - mocno, mocno korzenne (w smaku i zapachu). Podejrzewam, że swój intensywny smak zawdzięczają śliwkom suszonym gotowanym z octem balsamicznym. I choć za samymi suszonymi śliwkami nie przepadam, tutaj - nie wyczuwalne same w sobie - nadają pierniczkom charakteru.
Sernik to takie ciasto, które świetnie się spisuje w zasadzie w każdych warunkach. Osobiście mogłabym się dowolnym sernikiem zajadać bez końca. To moje ulubione ciasta. Cóż więc innego mogłabym zaproponować na Boże Narodzenie jeżeli nie sernik właśnie? Wystarczy do niego dodać trochę czekolady i suszonych śliwek aby nabrał odpowiednio świątecznego charakteru.
Pyszne ciasteczka owsiane z bakaliami czasem dodaje po-prostu różne płatki takie które zostają a nikt już ich nie chce jeść a do ciasteczek w sam raz ...