Faworki - chrust

Faworki - chrust

Pyszne chrupiące faworki na karnawał i takie cieniutkie są najlepsze do tego cukier puder pycha choć trzeba je odsączać na ręcznikach papierowych bo jednak chłoną tego trochę tłuszczu.

Zdjęcie - FAWORKI - chrust  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6 ŻÓŁTEK

400 g MĄKI PSZENNEJ

6-7 ŁYŻEK GĘSTEJ ŚMIETANY

2 ŁYŻKI SPIRYTUSU

1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO

1 l OLEJU DO SMAŻENIA


Mąkę przesiać dodać żółtka, śmietanę sól i spirytus oraz cukier waniliowy – zagnieść ciasto i dobrze wyrobić uderzając od czasu do czasu o blat aby w środku były pęcherzyki powietrza. Rozwałkowywać cienko ciasto i kroić na paski na ok. 3,5 cm szerokości i ok. 15 cm długości i środku przekrawać nożem tworząc dziurkę i przewijać do środka. Smażyć na gorącym oleju na jasno złoty kolor z obu stron. Odsączać na bibule poukładać na talerzu i przesypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - FAWORKI - chrust  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów