Faworki - chrust
Pyszne chrupiące faworki na karnawał i takie cieniutkie są najlepsze do tego cukier puder pycha choć trzeba je odsączać na ręcznikach papierowych bo jednak chłoną tego trochę tłuszczu.
6 ŻÓŁTEK
400 g MĄKI PSZENNEJ
6-7 ŁYŻEK GĘSTEJ ŚMIETANY
2 ŁYŻKI SPIRYTUSU
1 l OLEJU DO SMAŻENIA
Mąkę przesiać dodać żółtka, śmietanę sól i spirytus oraz cukier waniliowy – zagnieść ciasto i dobrze wyrobić uderzając od czasu do czasu o blat aby w środku były pęcherzyki powietrza. Rozwałkowywać cienko ciasto i kroić na paski na ok. 3,5 cm szerokości i ok. 15 cm długości i środku przekrawać nożem tworząc dziurkę i przewijać do środka. Smażyć na gorącym oleju na jasno złoty kolor z obu stron. Odsączać na bibule poukładać na talerzu i przesypać cukrem pudrem.