Pełnoziarniste ciasteczka owsiane à la szarlotka
Ciasteczka owsiane to jedne z moich ulubionych wypieków. Są smaczne, pożywne i zdrowe (o ile nie przesadzamy z cukrem, masłem czy dodatkami takimi jak np. czekolada;D), więc aż chce się je piec i wypróbowywać różne ich warianty. Tym razem dodałam do nich jabłka, orzechy włoskie i korzenne przyprawy, co upodabnia je do tak lubianej przez wszystkich szarlotki. Bardzo mi smakowały i na pewno jeszcze je upiekę, bo to prosty sposób na poprawę humoru, no i wykorzystanie nadmiaru jabłek (choćby miało to być tylko jedno;D).
Ciasteczka owsiane z jabłkiem, cynamonem i orzechami
- 1 spore jabłko (dobrze sprawdza się nieobrane)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 110g masła
- 180g cukru
- 1 jajko
- 120g płatków owsianych
- 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 80g orzechów włoskich
Pokroić jabłko w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny.
Utrzeć masło z cukrem, aż będzie gładkie, 3-4 minuty.
Dodać jajko i dokładnie zmiksować.
W oddzielnej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę,
proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól.
Dodać mokre składniki i szybko wymieszać.
Wmieszać drobno posiekane orzechy i kawałki jabłka.
Nabierać porcje ciasta, formować z nich kulki i kłaść na blasze
z papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczając.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 30 minut (lub krócej, aż będą gotowe).
Zsunąć je z blachy razem z papierem i zostawić do ostygnięcia.
Świetne na ciepło i po wystudzeniu.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 32
Kaloryczność jednej sztuki: 100 kcal