Słodka sobota #81: Korzenny keks
Już po raz kolejny spotykam się z negatywnymi opiniami dotyczącymi zbyt wczesnego kreowania świątecznej atmosfery. -Jezuuu zobacz, już wystawili lampki! Niedługo zaczną sprzedawać choinki w listopadzie.
Coś w tym jest, co roku wszystko zaczyna się jakby szybciej. Wiadomo, że święta to idealny czas promocyjny dla supermarketów, więc nie dziwie się, że prześcigają się w świątecznych dekoracjach.
Ale wiecie co? Ja nie mam nic przeciwko. Święta to mój ulubiony czas w roku, lampki i bombki wywołują uśmiech na twarzy a z trudem mi przychodzi nie puszczanie sobie Last Christmas przez cały rok (poczekam, kiedy pierwszy raz usłyszę w radiu, to mój święty moment, na który zawsze czekam).
Dlatego postanowiłam oficjalnie wprowadzić świąteczną atmosferę na blogu i w mojej kuchni- upiekłam keks. Rzadko tego typu ciasto gości na moim stole podczas Bożego Narodzenia. Zwykle stawiam na sernik, makowiec, albo gdy nie mogę się zdecydować- sernikomakowiec. Oprócz tego mój chłopak zawsze upiecze przynajmniej dwa genialne pierniki, więc na keks naprawdę nie ma już miejsca. Jeśli wy jednak nie macie swojego jedynego, niepowtarzalnego przepisu na słodki świąteczny wypiek, naprawdę polecam ten. Do keksu możecie dodać swoje ulubione bakalie, a wykonanie go jest naprawdę proste.
Korzenny keks
• 3 jajka
• szczypta soli
• 100 g miękkiego masła
• 100 g cukru pudru
• 100 ml mleka
• 150 g mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżeczki przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
• 50 g suszonej żurawiny
• 50 g orzechów włoskich
• 20 g nerkowców
• 50 g suszonego ananasa
• 20 g wiórków kokosowych
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Do dwóch oddzielnych misek wbij żółtka i białka.
3. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną masę (po odwróceniu do góry nogami nie powinna się wylewać).
4. Do żółtek dodaj cukier puder, masło i przyprawę do piernika. Zmiksuj.
5. Dodaj mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę.
6. W oddzielnej misce pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
7. Dodaj również żurawinę, pokrojony na małe kawałki suszony ananas, wiórki kokosowe i poszatkowane orzechy. Możesz również dodać wodę z kwiatów pomarańczy, ale jeśli jej nie masz (jest trudno dostępna), po prostu ją pomiń.
8. Do gęstej masy powoli dodaj białka i delikatnie (aby nie opadły) wymieszaj je łyżką.
9. Prostokątną formę o długości ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przetransportuj do niej masę, wsadź do piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut, aż po wsadzeniu w ciasto wykałaczki, nie przykleją się do niej resztki ciasta.
Śliwka