Ciasteczka imbirowo-cynamonowe

 


Na co dzień nie piekę ciasteczek. Jeśli już mam ochotę na tego typu słodkości, przyznam z niechęcią, że idę do pobliskiego sklepu i kupuję małą paczuszkę. Na szczęście nie zdarza się to zbyt często. Wszystko zmienia się z nadejściem Świąt. Właśnie wtedy stawiam na własnoręcznie przygotowane pierniki i ciastka, a o kupnych nie ma mowy.

.
Lubię wyszukiwać nowe przepisy, mam pewne preferencje co do smaku, ale chętnie próbuję czegoś nowego. Okres od listopada do połowy grudnia to czas testowania. Nie wszystkie wypróbowane przepisy zasługują na to, by skorzystać z nich drugi raz, a tym bardziej by zrobić to przy okazji Świąt.
Są jednak i takie, których nie możemy się doczekać i najchętniej zaraz po skończonej porcji ciastek poszłabym do kuchni przygotować kolejną. Zawsze w tym okresie są to ciasteczka korzenne. Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię, gdy te cudowne zapachy wypełniają cały dom, gdy już od progu czuć, że w kuchni powstaje coś pysznego - coś jak ciasteczka, które upiekłam właśnie dziś.




Ciasteczka imbirowo-cynamonowe
Składniki na ciasteczka:

  • 50 g drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu


Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną z imbirem oraz cynamonem łączymy z posiekaną margaryną. Dodajemy wyrośnięte drożdże i ubite wcześniej żółtka. Ciasto zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik nie musi być wcześniej nagrzany.
Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • woda

Upieczone i wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, który robimy z cukru pudru i wody. Lukier nie powinien być zbyt luźny, ale też nie może być za gęsty. Ma się dobrze rozprowadzać na ciasteczkach. Polukrowane ciastka odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Przepis na około 60 sztuk/6-8 osób Przygotowanie: około 80 minut bez czasu oczekiwania

Przepisy z tych kategorii

Pierniczki lukrowane
5

Pierniczki lukrowane

evenka evenka
Arabeska

Pierniczki grubaski

Pierniczki grubaski

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasteczka z mielonych orzechów laskowych
1

Ciasteczka z mielonych orzechó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
2

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Sernik dyniowy na spodzie z Oreo
2

Sernik dyniowy na spodzie z Or…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bezglutenowe pierniczki gryczane
1

Bezglutenowe pierniczki grycza…

aronia aronia
Wiem co jem

Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta
2

Sero-makowiec najlepsze ciasto…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto makówka
4

Ciasto makówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi
3

Brownie z żurawiną i orzechami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik z kaszą manną i rodzynkami
1

Sernik z kaszą manną i rodzynk…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia